Ajutoarele ilegale primite de CEH, analizate de trei ministere

0
304

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să returneze peste 60 milioane de euro. Suma reprezintă ajutoare de stat ilegale de care a beneficiat compania, conform unei decizii a Comisiei Europene. Trei ministere sunt implicate în procedura ajutorului de stat de la CEH.

Darea în plată și condițiile de mediu de la Mintia, discutate cu Comisia Europeană

Ajutoarele de stat ilegale primite de Complexul Energetic Hunedoara au făcut obiectul unor videoconferințe cu Comisia Europeană. Toate prin intermediul Consiliului Concurenței.

Comitetul interinstituțional pentru gestionarea cazurilor sensibile cu incidență în domeniul ajutorului de stat s-a întrunit și la mijlocul lunii trecute. Trei ministere trebuie să găsească soluții pentru cazul CEH.

”Au fost reluate discuțiile pe marginea cazului CEH cu toate autoritățile implicate, în special în ceea ce privește identificarea unor soluții pentru menținerea exploatării activelor necesare pentru siguranța Sistemului Energetic Național (Ministerul Energiei și ANAF vor colabora pentru elaborarea cadrului legal pentru darea în plată în contul datoriilor a activelor viabile. Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, pentru soluționarea problemelor de mediu la Centrala Electroenergetică Deva)”, se arată în răspunsul oferit de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, senatorului hunedorean Carmen Hărău.

Pe 17 ianuarie, Consiliul Concurenței a organizat o altă videoconferință cu reprezentanții Comisiei Europene. Atunci, au fost clarificate aspecte privind calculul ajutorului de stat ”care trebuie plătit și au fost stabilite termene pentru transmiterea documentelor care să ateste îndeplinirea obligațiilor”.

Potrivit procedurilor, în termen de două luni de la primirea deciziei, statul român trebuie să trimită Comisiei Europene mai multe documente. Inclusiv cele care atestă că societatea a fost somată să ramburseze ajutoarele.

Comisia Europeană a anunțat, pe 8 noiembrie, că societatea Complexul Energetic Hunedoara a primit ajutoare de stat ilegale.

Conducerea CEH declara, în urmă cu câteva săptămâni, că nu are banii necesari pentru a returna sumele despre care Comisia Europeană spune că reprezintă ajutoare de stat ilegale.