Fructele de pădure, aur pur pentru nevoiașii din Valea Jiului

0
8

Vara este sezonul de aur pentru multe familii din Valea Jiului.  De cum se coc primele fructe de pădure și de cum ”încolțesc sporii ciupercilor”, aceştia bat neîntrerupt cărările munților și dealurilor din județ, pentru a valorifica aceste ”bunătăți” ale naturii. Ei nu își permit nicio clipă de răgaz, pentru că, din banii câștigați trebuie să își asigure și pâinea pentru iarnă.

Tot mai multe familii din Valea Jiului străbat zeci de kilometri fie că e ploaie, fie că e vânt, pentru a aduna din împrejurimi  preţioasele fructe de pădure, afinele negre şi roşii, zmeura, măceşele, porumbelele și nu în ultimul rând, ciuperci. Timp de mai bine de trei luni, cât e sezonul acestora, femei, bătrâni, copii, toată familia urcă în special până sus pe culmile celor mai înalți munți pentru a le culege bogățiile. Pentru majoritatea familiilor nevoiașe aceasta este unica sursă de venit  din întreg anul. Din acest motiv, oamenii se străduiesc să adune cât mai mult pentru a agonisi un bănuţ care să le asigure traiul inclusiv iarna.

”Noi din asta trăim. Nu cerem nimănui nimic și preferăm să muncim pentru orice bănuț. Deja cunoaștem locurile și știm unde trebuie să mergem, să nu găsim roadele culese. Sunt locuri pe care le știm doar noi și acolo mergem de ani de zile. Banii pe care îi strângem trebuie să ne ajungă toată vara și  nu numai. Acum de exemplu am terminat aproape sezonul frăguțelor și am început să adunăm afinele negre. Și zmeura s-a copt dar doar în partea de jos a munților”, povestește  Manuela Popesc, o femeie din Valea Jiului.

Femeia mai spune că în luna august urmează să se recolteze afinele roşii, iar mai apoi, spre sfârşitul sezonului, în septembrie, măceşele şi porumbelele.

”Munca noastră nu este deloc ușoară, chiar dacă mulți se plâng că fructele sunt scumpe. Noi plecăm zi de zi, ”cu noaptea în cap” prin pădure, dotaţi cu “un piaptăn” pentru afine și cu gălețile în spate. Fie că e cald,  că bate vântul sau că vin ploi pentru noi contează dar să adunăm cât mai multe afine. Odată culese, trecem la sortat,să nu rămână nicio frunză sau crenguță între fructe”, mai spune femeia.

Conform culegătorilor de fructe de pădure, un om adună într-o zi, după noroc, aproximativ 20-30 de kilograme de afine, recoltă care le aduce un câștig destul de consistent.

Pe de altă parte, reprezentanții serviciului Salvamont, fac un apel către aceste persoane, pentru a le conștientiza să urce la munte bine echipați și să nu se aventureze pe trasee necunoscute, pentru a nu se accidenta sau rătăci. Totodată oamenii trebuie să știe că, și ei, la rândul lor trebuie să respecte natura care le dă an de an o sursă de venituri. Mai precis ei au obligația să curețe locurile unde își fac taberele și să stingă focul pentru a preveni eventualele dezastre. În caz de urgență, culegătorii de fructe de pădure sunt rugați să sune la 112 sau la 0SALVAMONT.

Rodica Muntoi