Disciplină la iarbă verde Garda de Mediu Hunedoara nu a dat nicio amendă după „sejurul picnicul”

0
5

Deşi timp de aproape o săptămână numărul hunedorenilor ieşiţi la picnic a fost mare, inspectorii Gărzii de Mediu nu au aplicat nicio sancţiune. Aceştia spun că oamenii au fost mult mai responsabili şi civilizaţi decât în anii precedenţi.

În judeţul Hunedoara nu există în acest moment niciun loc special amenajat pentru ieşirile la iarbă verde aşa cum prevede legea picnicului. Din acest motiv, hunedorenii pot face grătare în locurile în care s-au obişnuit deja, respectiv pe malurile lacurilor, râurilor sau la marginea pădurii. Cert este însă că ei trebuie să respecte nişte reguli elementare, adică să nu facă focul aproape de pădure, să nu îl lase nesupravegheat şi, cel mai important să lase curăţenie în urma lor. În perioada minivacanţei de Paşte şi de 1 mai, comisarii Gărzii de Mediu din judeţul Hunedoara au urmărit dacă aceste aspecte sunt respectate şi au ajuns la concluzia că oamenii sunt mult mai responsabili.

„Noi am avut acţiuni de control în patru zone ale judeţului, respectiv în Deva, Hunedoara, Geoagiu şi Valea Bradului. Ce pot să vă spun este că am constatat o imbunătăţire semnificativă comparativ cu anii precedenţi în ceea ce priveşte comportamentul celor ieşiţi la picnic. Am observat totodată că şi administraţiile publice locale s-au implicat şi au amenajat parţial locurile frecventate de turişti. Ei au pus afişe cu „Păstraţi Curăţenia”, „Nu faceţi focul aproape de pădure” şi au dotat aceste locuri cu containere pentru deşeuri. Din aceste motive, nu am aplicat nicio sancţiune”, a declarat pentru GDD, Bogdan Sever, comisar şef Garda de Mediu Hunedoara.

Şi Valea Jiului a fost în atenţia inspectorilor de la Mediu timp de o lună, dar asta nu include şi perioada sărbătorilor. Aceştia au verificat toate albiile şi apele râurilor şi pârâurilor de aici.

Rodica Muntoi Mîrza