Hunedoara, locul de naştere al poporului român. 01 IUNIE stadionul Jiul Petroșani.

0
425

Hunedoara este, în ochii celor care au plecat de aici, un loc pe care nu poţi să-l părăseşti niciodată. Este acel loc de naştere care nu poate fi înlocuit de nicio rezidenţă sau de condiţii de trai de lux. Este acasă.

Din 97 sunt hunedoreanul din Timişoara…

Cam aşa ar suna, în rezumat, în şase cuvinte, parcursul ultimilor 20 de ani ai lui Daniel Roşca-

„Nu mi-am schimbat buletinul din 97 de când am plecat în Timișoara. Am rămas tot timpul acasă. Pe 1 iunie vă invit pe toți la stadion să ne reamintim faptul că noi locuim de fapt în ținutul de naștere al poporului român. 8500 de ani de continuitate”, repetă, ca pe un tic verbal, Daniel Roșca de câteva zile explicând astfel fuga lui continuă, chiar şi pe cea din faţa aparatului de filmare.

Dacă îl găsiţi pe stradă, rupeţi-i câteva clipe şi puneţi-l să vorbească despre Hunedoara.

„Geții își puteau așeza capitala oriunde în Carpați. Au ales Țara Hategului … în valea roditoare a Streiului. Dragii mei, în județul Hunedoara avem ce nu au alte popoare în țările lor, pe lângă toate bogățiile pământului începând cu aurul Apusenilor, cărbunele din Valea Jiului, minereul de fier din Poiana Ruscă, apele minerale de la Bacaia, Banpotoc, Boholț, apele termale de la Geoagiu Băi, Călan Băi, Vața Băi, bazinele de la Feredeie, Rapolțel”, povesteşte Roşca.

* doar să vizitezi județul Hunedoara, nu îți ajunge o lună de zile

Acea Hunedoară care are cinci zone folclorice distincte: Țara Moților, Țara Hategului, Ținutul Padurenilor, Zona Orăștie și Zona Momârlanilor. Parcul Dendrologic Simeria, Rezervația de Zîmbri, Pădurea Bejan, Cetăți și conace medievale și feudale.

„Cetățile getice, cu capitala militară Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta-Capitală după anul 106 până la retragerea din anul 269. Și mai sunt multe … lacul Cinciș, cheile Jiețului, cheile Madei, cheile Glodului, Muzee și case memoriale, cele mai vechi biserici * Densuș, Strei și Strei Sângiorgiu, trei biserici cu rădăcilile adânc înfipte în negura istoriei …”, îşi fugăreşte la foc automat toate imaginile Hunedoarei.

Daniel Roşca este unul dintre acei „anonimi” care în data de 1 Iunie pun mână în mână concertul – eveniment de pe stadionul Jiului. 8500. de copii, 8.500 de ani de continuitate.

 

 

{ #romaniamagica * #Romania #OldEurope * #ig_romania } { 8500 years of #continuity } { #Lost #Heritage }

A post shared by 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 Daniel ROŞCA 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 (@roscadaniel) on