Finală fără precedent a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi” 2017. Două licee vor reprezenta Valea Jiului la Deva, în confruntarea finală

0
1106

Două licee din Valea Jiului – Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani și Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni – se vor confrunta în finala concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi” 2017, concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara- Deva.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani  și Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni se vor confrunta, pe 31 mai, la Deva, pentru statutul de câștigător al ediției din 2017 al concursului de cultură generală „Citești și câștigi”, asta după ce colegiul petroșănean a trecut în sferturi de reputatul adversar Colegiul Național „Decebal” Deva ( cu care s-au întrecut și în finala de anul trecut, echipajul devean adjudecându-și victoria- n.r) și după ce a eliminat în semifinală Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, la o diferență de două puncte.

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni a ajuns finalist al concursului după confruntarea din semifinală cu Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, acumulând cu cinci puncte mai mult decât elevii din Hațeg.
Echipajele concurente au avut posibilitatea de a alege să răspundă la întrebări din cinci mari domenii de studiu – literatură, științe, istorie, geografie, artă și sport. Întrebările au fost variate, fiecare domeniu având  șase subdomenii diferite. Elevii și-au testat cultura generală pe teme ca: astronomie, evoluția umană, mijloace de comunicare, actori români, capodopere ale literaturii secolului XX, creștinismul sau Roma antică.
Potrivit liderului echipajului Colegiului Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Edena Andrei, presiunea a fost una mare în semifinală având în vedere faptul că știau deja că primul finalist este din Valea Jiului ( Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni- n.r), având astfel posibilitatea ca zona să fie reprezentată de două licee la nivel județean.
„ Presiunea a fost una mare pentru că ne-am dorit enorm să putem fi alături de ei (echipajul lupenean – n.r) pentru o finală fără precedent. Ne-am dat seama că putem face posibil faptul ca Valea Jiului să fie reprezentată de două licee la Deva”, a declarat pentru Gazeta de Dimineață, liderul elevilor petroșăneni, Edena Andrei.
Din echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” fac parte elevii Edena Andrei, Vlad Popa, Andrei Șchiopu, Andreea Moldovan, Gabriel Șchiopu, Andrada Râșnoveanu și Petru Enache. Coordonator le-a fost profesoara lor de geografie, Alina Dobrița, despre care elevii spun că e ca „o forță a naturii”.
„ Înseamnă foarte mult pentru noi. Când ești condus, de exemplu, te uiți în sală și o vezi acolo, te uiți în ochii ei și capeți putere să mergi mai departe, e ca o forță a naturii”, a mai spus Edena Andrei.
Pe 31 mai va avea loc finala mare a concursului, iar pentru locul trei al clasamentului, se vor confrunta în finala mică, echipajele de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg și Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva.
 Bianca HOLOBUȚ