AUDIO. Mani Neumann, neamțul cu „suflet de român“, l-a adus pe ”Violonistul Diavolului” la Petroșani

0
311

Trupa germană Farfarello, cunoscută în special prin fondatorul ei, Mani Neumann, cel care a colaborat, timp de mai mulți ani cu celebra trupă Phoenix, a susținut, vineri, primul concert din acest an în România, la Petroșani, la clubul Barock.

Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, creând o combinație de folclor est – european și influențe contemporane -muzică tradițională, jazz, rock şi muzică clasică.

Mani Neumann, neamțul cu „suflet de român“, supranumit şi Violonistul Diavolului, este considerat un maestru al viorii şi blockflöte. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural“ în gradul de „Cavaler“ pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activității sale în trupa Phoenix.

Farfarello îi are în componență și pe Ulli Brand, chitaristul trupei,  percuționistul Gabriel Balasa și contrabasistul Eugen Amarandei.

 

GDD: Mani Neumann, în primul rând, mulțumesc că ai acceptat să facem acest interviu și, încă o dată, felicitări pentru acel show spectaculos pe care voi, cei de la Farfarello, ni l-ați oferit, vineri seara, la Barock Petroșani. Prima întrebare, Mani, este despre tine – De ce i se spune lui Mani Neumann, „violonistul Diavolului”?

Mani Neumann: Este o întrebare foarte frumoasă. În primul rând, nu a fost ideea mea, dar cred că are legătură cu Paganini, primul violonist care a cântat puțin diferit față de cum se obișnuiește în muzica clasică. De aceea, el a fost primul care a fost numit „violonistul diavolului”. Se pare că și eu mă încadrez oarecum în această „tradiție”, dar nu a fost ideea mea.

GDD: Ok, Mani. Show-ul pe care l-ați avut în Petroșani a fost absolut spectaculos. Ne poți spune care este secretul celor de la Farfarello? Care este ingredientul secret pentru o asemenea echipă. Am văzut generozitate pe scenă, în seara aceea.

Mani Neumann: Da, este foarte simplu. Nu este nici un secret. Trebuie să fie o echipă, iar noi, încă de la început, am lucrat cu acești doi muzicieni valoroși din România. Am încercat să le spunem că fiecare este membru al echipei și doar o echipă bună poate să funcționeze. Muzica funcționează pe baza încrederii, asta ca să fii un muzician bun, clar. Mai trebuie să înțelegi povestea din spatele acestei muzici pentru că vorbim despre muzică instrumentală, ceea ce înseamnă că noi le spunem oamenilor, povești prin cântecele noastre. Secretul este ca fiecare membru al echipei, în special pe scenă, muzicienii, să priceapă înțelesul acestor povești din spatele fiecărui cântec.

Dacă luăm ca exemplu rezultatele pe care le-am avut la Petroșani, cu primul concert din acest turneu, a existat multă muncă și înțelegere (în echipă- n.r) și a funcționat super, în contextul în care concertul a avut loc într-un club, ceea ce este neobișnuit pentru noi, mai ales că vorbim despre un club de heavy metal, cu un public aferent, în proporție de 50%. E important că acești oameni au înțeles ceea ce noi le-am prezentat pe scenă și putem fi mândri că am avut asemenea rezultate și asemenea succes în Petroșani. Sunt foarte bucuros pentru asta. Am promis tuturor că da, ne vom întoarce.

GDD: Sperăm, sperăm, Mani. Deci, doi germani și doi români (în echipă- n.r). Am înțeles că limba voastră comună este muzica și asta pentru că unul dintre colegii români, nu vorbește engleza.

Mani Neumann: Da, este adevărat. Dacă avem ceva de vorbit, o facem în engleză, cu traducere sau dacă se întâmplă să cunosc câte un cuvânt în română, îl folosesc. Nu e practic nimic de vorbit, decât din când în când. De fapt, noi vorbim, și aici ai dreptate, folosindu-ne de acest limbaj universal numit muzică – ceea ce funcționează perfect.

GDD: Asta e bine, e chiar uimitor. Dacă revenim la concertul de la Barock, putem spune că a fost emoție pură. Îmi poți spune cum ai simțit publicul de acolo de pe scenă? Pentru că pot spune că în acea seară, uitându-mă în ochii oamenilor de acolo, am văzut sclipire, a fost incredibil.

Mani Neumann: Da, câteodată se întâmplă. Este incredibil. Nu ne-am așteptat, în acest prim turneu Farfarello, în România, la cluburi atât de pline. În Petroșani au fost o sută de persoane și este la fel în fiecare oraș în care cântăm. Mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu de ce este așa, dar pot spune că ne dă multă speranță, multă putere și motivație ca să continuăm această idee pe care o avem –de a face muzică în România. Asta înseamnă că ne vom întoarce. Plănuim următorul turneu care va avea loc în Octombrie. Se pare că vom veni din nou și în Petroșani, ca și în alte orașe unde am avut aceleași reacții – oamenii ne vor înapoi.

GDD: Câteva cuvinte, Mani, despre acest turneu pe care l-ați avut…

Mani Neumann: Am avut în ultimele patru săptămâni, aproximativ 15 concerte. Avem concerte programate și pentru acest weekend, și pentru săptămâna care urmează, așa că ne vom întoarce în Germania, la începutul lunii martie, dar ne facem un program zilnic- vom fi la televiziune în timpul săptămânii, vom cânta în Brașov, vom avea două concerte minunate în București și altul în Timișoara.

GDD: Mulțumesc foarte mult, Mani, pentru timpul acordat.

Mani Neumann: „Cu plăcerului” (cu plăcere- n.r)

A consemnat Bianca HOLOBUȚ