Zeci de mii de peșteri în România. Tehnologia permite descoperirea altora noi

0
120
foto. Facebook Federatia Romana de Speologie

România are zeci de mii de peșteri, de toate felurile, iar aceste sunt atractive nu numai pentru români, ci pentru străini. Reprezentanții Federației Române de Speologie spun că tehnologia permite descoperirea altor peșteri mult mai ușor.

”În România sunt peste 20 de mii de peșteri. Avem peșteri de amploare și cu potențial care nu au fost explorate în totalitate, avem avene foarte adânci, peșteri foarte labirintice. Cea mai lungă peșteră depășește 50 de kilometri. La această categorie avem la bătaie peștera Cumpleu și Peștera Vântului. Cel mai adânc aven este din Colții Grindului, peste minus 600 metri, cea mai labirintică peșteră este în Apuseni, Hodobana. Fiecare peșteră are o particularitate a ei: peșteră cu apă, peșteră uscată, verticală. Se găsesc peșteri noi pentru că tehnologia de astăzi permite acest lucru”, susține Ema Marcu, membru director Federația Română de Speologie.

Aceasta este prezentă în comuna hunedoreană Baru unde este organizată ediția cu numărul 12 a Balkan Caver’s Camp.

Peste 200 de speologi din întreaga lume au sosit la Baru, iar programul lor conține și vizitarea peșterilor din împrejurimi. Organizatorii au pus la dispoziție accesul în peșteri cu diferite tipuri de carst.