Vizitatori de la zeci de kilometri la Peștera Bolii

0
138

Au venit de la zeci de kilometri pentru a se bucura preț de câteva zeci de minute de una dintre frumusețile județului Hunedoara. Peștera Bolii. Aici au ajuns turiști din mai multe județe, în special cele învecinate cu Hunedoara.

Copiii, debarcați din autocare

Școala Altfel a reprezentat o săptămână încărcată pentru cei care se îngrijesc de Peștera Bolii. Un obiectiv turistic situat la circa 6 kilometri de municipiul Petroșani. Din autocarele de Gorj, Caraș, sau microbuzele de Hunedoara au coborât zeci de copii.

”Frumos, foarte frumos. Am trecut peste un pod suspendat ne-a povestit ghidul despre peșteră”, a spus un băiat.

”Mi-a plăcut pe poduri, apa, cum erau lumini și era foarte curată, nu era poluată”, a declarat un alt elev.

Micuții din Gorj care au mai vizitat și alte peșteri nu au putut spune care e mai frumoasă.

 

”Nu e prima dată când văd o peșteră. Sunt cam egale, fiecare în felul ei”, a spus o elevă.

 

La Peștera Bolii au ajuns și elevi din județul Hunedoara.

”Este o atmosferă nouă și diferită, mi-a plăcut totul. Este un punct foarte frumos de vizitat să-și petreci aici timpul, să-ți faci poze”, spune o elevă din Ghelari.

 

Peștera, inclusă în circuitul turistic, reprezintă un punct de atracție, mai ales pentru cei care nu au vizitat-o până acum.

”Un obioectiv turistic demn de a fi vizitat, frumos amenajat, cu istorie interesantă. Chiar întrebasem ghidul de ce are această denumire, ni s-a spus că nu se trage de la o boală ci de la boierul bolea. Recomand să fie vizitată„, a declarat Adriana Simion, profesor Liceul Teoretic Ghelari.

Peștera Bolii este o străpungere naturala accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din ţară. Cei care cunosc istoria spun că peștera a fost locuită în perioada neoliticului și apoi în epoca bronzului. A fost un loc de refugiu pentru comercianți, armate, haiduci, sau pentru partizanii care se opuneau regimului comunist. Peștera Bolii este amintită oficial în cronicile de la Viena la începutul anilor 1400.

Din  2013, Peştera Bolii a fost dată în administrare Asociației Ecologice PetroAqua PETROŞANI care a repus-o în circuitul turistic, dar și în cel cultural. De Paște, cei care vor să facă o plimbare, pot alege acest obiectiv. Cei care administrează peștera vor fi la datorie.