Un om, un râu. 3730 km, 120 de zile, fără costum de neopren… Mississippy

0
163

Cetățeanul de onoare al județului Hunedoara, Avram Iancu, pleacă în Statele Unite ale Americii în anul centenarului, pentru a demonstra forța națiunii născute din cele trei principate românești UNITE.

Fără costum de neopren și fără labe de înot!

Petroșăneanul Avram Iancu, în fața unei noi provocări. Traversarea Missisippy-ului.

”Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, anul trecut, am străbătut 10 țări și 4 capitale! Am înotat întregul curs al mărețului fluviu european Dunărea, fără costum de protecție, în 89 de zile, stabilind o premieră mondială. Efortul meu a unit Europa într-un sentiment de admirație. Americanii, prin World Open Water Swimming Association cu sediul în California, au făcut o nominalizare istorică pentru România: Avram Iancu “Man of the year ” la înotul mondial în ape deschise”, declară Avram Iancu.

Petroșăneanul vrea ca în acest an să cucerească Fluviul Mississippy.

”Dacă ecourile eforturilor mele au trecut chiar și dincolo de ocean, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, doresc să stabilesc o nouă premieră mondială chiar la ei acasă. Parcurgerea înot și doar în slip al marețului fluviu american, MISSISSIPPY! Doar doi oameni au străbătut înot acest fluviu, amândoi folosindu-se de costumul de neopren și de labele de înot. Martin Strel în anul 2002 (în 68 de zile) și Chris Ring (în 181 de zile). Eu încerc o nouă premieră mondială, străbaterea aceluiași curs doar ÎN SLIP și FĂRĂ labe de înot, în aproximativ 120 de zile, în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2018”, explică Iancu.

 

P⊕vestea

Mississippi izvorește din Lacul Itasca în partea de nord a statului Minnesota. Se unește cu afluenții săi principali Missouri și Meramac lângă orașul St. Louis, Missouri. Cu Ohio se unește în statul Illinois. În afară de regiunea Marilor Lacuri, fluviul asigură cu apă întregul ținut dintre Munții Stâncoși în vest și Munții Apalași în est.

Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi și Louisiana, înainte de vărsarea sa printr-o deltă largă, la circa 160 km în sudul orașului New Orleans în Golful Mexic.

P⊕vestea Locurilor | Vacanțe la sfârșit de săptămână

 

Reporter: Daniel ROȘCA