VIDEO TRAUMATIC. Ketamină folosită necontrolat pe câinii din adăpostul din Petroşani.

0
801

Îi chinuie până la moarte. Câinii din adăpostul de la Petroşani sunt supuşi unor tratamente chinuitoare tocmai de cei care ar trebui să îi îngrijească.

Câini trataţi cu ketamină. Mai mulți iubitori de animale din zona Văii Jiului acuză angajaţii de la Adăpostul de câini din Petroşani că supun patrupedele unor tratamente chinuitoare. Oamenii spun că aceşti câini sunt maltrataţi de îngrijitori prin administrarea necontrolată a unei doze de ketamină, provocându-le animalelor spasme chinuitoare.  În acest sens, au fost publicate mai multe calupuri video în mediul online. 

Medicii veterinari confirmă ipoteza potrivit căreia ketamina poate provoca contracții musculare puternice atunci când e administrată în doze prea mari și nu se intervine cu un alt tip de medicament.

Problema a ajuns în atenţia mai multor ONG-uri din țară.

Contactat de #Gazeta de Dimineață, directorul Serviciului Județean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân Hunedoara, doctorul Adrian Cioran, a negat acuzațiile, afirmând că folosirea ketaminei a fost strict în scopului actului medical – tranchilizare, sterilizare.

GDD: Explicați-mi, vă rog, pe scurt și dați-mi un punct de vedere oficial  despre situația de la momentul actual de acolo (adăpostul de câini din Petroșani- n.r).

Dr. Adrian Cioran: La modul cel mai sincer vă zic că nici eu nu înteleg cum s-a ajuns aici. Pot să spun în felul următor: Noi, ca Serviciu Județean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân respectăm legislația care există în momentul ăsta, respectiv Legea 258, Hotărârea de guvern 1059, nu avem încotro, asta este. Nu știu de ce, i-a deranjat faptul că avem un program de vizită, imi pare rău dar nu eu fac programul de vizită. Este un program de vizită care este stabilit de o legislație existentă.

GDD: Dar cine a fost deranjat de programul dumneavoastră de vizită?

Dr. Adrian Cioran:  Păi cred că, cu asta s-a inceput. O serie de ONG-uri care au venit la noi au fost foarte nemulțumite că nu au putut să intre și intrarea se face doar în programul de vizită.

GDD: Și care este programul?

Dr. Adrian Cioran: Programul de vizită este de luni până joi de la 11,00-13,00 și sâmbăta și duminica între ora 09,00 – 10,00.

GDD: Câinii sunt îngrijiți, pentru că există, în ultima vreme o serie de reclamații vizavi de acest aspect. Sunt hrăniți corespunzător?

Dr. Adrian Cioran: Bineînțeles că sunt îngrijiți. Sunt îngrijiți, sunt hrăniți, există contracte pe furnizare hrană, există o rețetă zilnică care li se administrează.

GDD: Și atunci, reclamațiile toate de unde au venit?

Dr. Adrian Cioran: Păi când am sa mă deplasez în Valea Jiului, o să mă duc la Parchet că am înțeles că am 5 reclamații la adresa mea. Din punctul meu de vedere, eu am avut deschidere față de tot ce înseamnă entitate care îi interesează și este de bună credință în privința câinilor fără stăpân. Doresc să adopte câini? Foarte bine, îi felicit pentru lucrul acesta pe care vor să-l facă, dar să nu uite că trebuie să respectăm legislația care este. Adică, câinele va pleca din adăpost după ce se sterilizează, după ce se vaccinează, după ce se microcipează. Problema este că nu poate pleca imediat. Discutăm despre un act medical, actul medical în speță, sterilizarea, trebuie monotorizat post-operatoriu, trebuie să avem certitudinea că plaga respectivă este în regulă, nu sunt probleme și poate să plece ulterior.

GDD: În ce stadiu este cabinetul medical, s-au pus la punct toate lucrurile?

Dr Adrian Cioran – Sunt în curs de derulare, nu este finalizat aspectul ăsta. Avem cabinet veterinar acolo în container unde v-am arătat dumneavoastră. Acolo este un cabinet medical veterinar și împlinește toate conditiile, dar cel de anul trecut nu am reușit să îl finalizăm.

GDD: Care sunt cauzele pentru care nu ați reușit să îl finalizați?

Dr. Adrian Cioran: Am avut niște infiltrații de apă și nu am reușit să fac recepția. Urmează într-o lună de zile să fie totul ok.

GDD: Cam cât se cheltuie pentru hrana animalelor, cum cheltuiți, pe lună?

Dr. Adrian Cioran: Este un contract și dacă nu mă înșel este de 3,5 lei pe zi pentru un câine, 300-500 grame de hrană.

GDD: Ar mai fi un aspect de discutat.  Au apărut în ultima perioadă o multitudine de video-uri cu animalele de la adăpost care nu arătau bine deloc. Una dintre acuzații ar fi că li s-ar fi administrat ketamină. Cum comentați?

Dr. Adrian Cioran: Ketamina este un anestezic, a fost folosită strict medical! Pentru tranchilizare, sterilizare, deci ketamina a fost folosită strict în scopul actului medical.

Pas cu pas despre ce se întâmplă la adăpostul de câini din Petroșani, în zilele următoare.

                                                                            A consemnat  Bianca HOLOBUȚ

sursa video: facebook Salvăm sufletele nimănui

Reacție câine după administrarea necontrolată a ketaminei. Imagini din Alba