Tradiție respectată de aproape 50 de ani în Straja

0
365

Administrația locală din Lupeni vrea să păstreze tradițiile și să le ducă mai departe. Este și cazul nedeii Sânzienelor din Straja, sărbătoare care an de an atrage locuitorii din zonă. De aproape 50 de ani sărbătoarea sânzienelor din Straja reprezintă un prilej numai bun pentru momârlani, locuitorii meleagurilor dintre Jii, să se strângă laolaltă să joace și să cânte.

Întrecerea cailor, cea mai așteptată

Pe timpuri, localnicii din cătunele de munte ale Văii Jiului își dădeau întâlnire pe coama muntelui cu frații lor de peste munte.

”De 48 de ani reușim să organizăm această nedeie importantă pentru cetățenii municipiului Lupeni și nu numai”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Îmbrăcați în costumul tradițional, momârlanii nu au pierdut prilejul unei întâlniri  la masă, joc și voie bună.

”Se întâlneau oameni atât din Lupeni, momârlanii noștri de aici, cât și cei de peste munte și era o sărbătoare mare câmpenească pe care ei o aveau la momentul respectiv. Era un lucru frus care se continuă și astăzi, vedeți că s-au întâlnit foarte mulți momârlani care poate nu s-au văzut de anul trecut când a avut loc această sărbătoare„, a explicat primarul.

”Eo sărbătoare deosebită la care ne prezentăm în costume populare și pregătim mâncare tradițională, păsat, ciorbă de oaie, prăjituri”, spune un momârlan.

Ca în fiecare an, întrecerea   cailor a reprezentat punctul de atracție al nedeii. Călăreții și caii au avut de parcurs un drum în pantă. Finish-ul a fost la Crucea din Straja, în uralele celor care au urcat pe munte pentru a vedea cursa. Din programul nedeii nu au lipsit mâncărurile, jocurile și cântecele tradiționale.