Târgul ofertei educaționale a strâns liceele din Valea Jiului și un liceu din Deva

0
171

Admiterea la liceu bate la ușă, astfel că unitățile de învățământ trebuie să convingă absolvenții claselor a 8-a să le treacă pragul și să le devină elevi.

Colegiul Național ”Regina Maria”, în Valea Jiului

Târgul ofertei educaționale organizat în municipiul Petroșani a adus laolaltă unitățile de învățământ liceal din toate localitățile Văii Jiului, dar și o unitate de învățământ din municipiul Deva.

”Am venit să vă arătăm că suntem un colegiu singurul în județ care este demn de acest lucru și mai ales de numele pe care îl poartă. Toate vrem să rămânem în învățământ este o meserie foarte frumoasă, așa o considerăm noi. Este o meserie care ne formează personalitatea, care formează alte personalități. Am alege același lucru ori de câte ori ar fi nevoie”, spune Diana Mihuț, elevă Colegiul Național Pedagogic Regina Maria.

 

Rezultatele și modul de abordare al lecțiilor, printre punctele forte

Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani este cel mai bun liceu din județ. Acest lucru este dat de rezultatele școlare ale copiilor.

”Din punctul meu de vedere, Colegiul Național Mihai Eminescu e cea mai bună variantă din Valea Jiului la momentul actual. O dată din punctul de vedere al profesorilor, iar pe de altă parte datorită elevilor care vin, pentru că de fiecare dată vin cei mai buni elevi”, susâine Rareș Roșulescu.

Potrivit elevului, de la Mihai Eminescu poți merge, la finalul studiilor liceale, spre orice domeniu.

Și cei de la Informatică au încercat să atragă absolvenții clasei a VII-a.

”Clasa de informatică intensiv. Studierea informaticii intensiv. La toate celelalte licee din Valea Jiului se studiază informatica în modul următor: la nivelul clasei se studiază orele de laborator, în timp ce la noi se lucrează pe nivel de grupă. Se împarte clasa în două grupe”, afirmă Adriana Petrescu, profesor informatică Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva Petroșani.

”Aș recomanda colegiul economic din perspectiva că este un liceu foarte bun, se ocupă și cu sportul, dar contabilitatea este pe primul loc la mine și de aceea am ales colegiul economic. Zic că profilul acesta este foarte bun. Se câștigă bine în contabilitate și în bănci”, este de părere Tabita Lorenț, elevă Colegiul Economic Hermes Petroșani.

Oferta liceelor tehnologice este și ea variată. Învățământul dual și profesional poate și el asigura o meserie de viitor.

”Am diversificat cât s-a putut de mult profilele atât pe servici cât și pe domeniul tehnic. Majoritatea profesorilor au gradul didactic 1, avem ateliere destul de bine dotate. Avem și învățământul dual și profesional în program normal și colaborăm bine cu agenții, elevii sunt apreciați  și majoritatea agenților economic au solicitat să rămână să lucreze în continuare la ei”, a declarat Gheorghiță Diaconescu, profesor mecanică Liceul Tehnologic Lupeni.

„Din punctul meu de vedere elevii de clasa opta se pot îndrepta către acest colegiu pe aceleași principii pe care le-am făcut și eu. Este un colegiu unde ai timp liber să-ți pui pasiunile în practică, cum este în cazul nostru robotica, ți se predă la un nivel mai avansat informatică, mecanică”, susține Adrian Negoiță, elev Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși Petrila

E fată, însă e mai pricepută decât băieții și și-a ales un domeniu care pare unul exclusiv destinat bărbaților.

”Fac carting de 10 ani, sunt pilot, sunt vicecampioană și am venit la mecanică pentru că vreau să demonstrez că și fetele pot să facă așa ceva. Și în ziua de astăzi fetele sunt foarte căutate pe acest profil și în plus este un profil foarte bănos, se câștigă destul de bine și nu e nici  o meserie grea. În ziua de astăzi poți să faci mecanică și la halat alb”, spune Anuța Ampoițan, elevă Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.

Tot liceu tehnologic este și în municipiul Vulcan, însă oferă atât domenii teoretice, cât și tehnice. Un alt liceu, cu un domeniu unic în Valea Jiului, funcționează la Uricani.

”Consider că avem destule activități, avem un liceu dotat din punct de vedere material, profesori foarte buni, un colectiv larg, astfel încât elevii pot să simtă că aparțin de ceva, de un anumit grup social”, afirmă Andrei Ciochină, elev Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Vulcan.

”Specializările oferite de liceul nostru sunt pe parte de servicii, turism, tehnician în turism și fabricarea produselor din lemn, tehnician proiectant produse finite din lemn. A doua specializare este unică în Valea Jiului un domeniu cu mare potențial. Avem contracte cu mulți agenți economici de pe raza orașului Uricani. O parte dintre elevii noștri chiar și-au găsit de lucru”, spune și Anca Stoi, profesor Liceul Tehnologic Retezatul Uricani.

Teoretice sau tehnologice, unitățile de învățământ liceal răspund nevoilor elevilor. Asta dacă viitorii liceeni știu ce carieră vor să urmeze în viitor.