Speriați de gunoiul ”manevrat” în Colonie

0
409

Plătesc taxe și impozite, însă sunt tratați cu indiferență. Activitatea de la stația de transfer din cartierul petroșănean Colonie pune din nou oamenii pe jar. Aceștia se tem că vor avea parte, din nou, de mirosuri de nesuportat, care-i vor ține închiși în case.

Nemulțumiți de locul ales pentru deșeuri

Reluarea activității la stația de sortare din Colonie readuce temerile în rândul locuitorilor. Oamenii nu au uitat mirosul pestinențial de care au avut parte din cauza platformei temporare de deșeuri. Acum, spun că mașinile de gunoi aduc din nou deșeurile și le depozitează la câteva sute de metri de casele lor.

”A fost și în vară gunoiul care mirosea infernal. Suntem oameni, bătrâni, copii. Am dat telefoane, dar nu ne-a răspuns nimeni. Suntem și noi oameni, chiar dacă stăm în Colonie”, spune Gheorghița Cosma.

Femeia spune că atunci când s-a decis construirea stației de transfer în Colonie oamenii nu au fost întrebați. S-au trezit doar cu gunoiul la câteva sute de metri de casele lor.

O altă locatară din Colonie susține că și în acel cartier stau oameni.

”Aici nu stau oameni, chiar dacă stăm la marginea pământului, aici la Jiu. Noi nu plătim taxe ca tot omul. Stradă nu, gunoi îi. Noi ce facem, aici nu stau oameni? Ei ar putea să stea în acest miros”, spune Valeria Diaconu.

Banii, mai importanți decât sănătatea

Nemulțumiții spun că stația nu funcționează legal de doi ani de zile au depus plângeri la toate autoritățile. Fără succes însă. Nimeni nu le-a dat câștig de cauză.

”Nimeni nu-i găsește pe oamenii ăștia vinovați deși lumea în jur suferă enorm de mult. Sunt oameni care nu pot respira. E ilegală stația asta. Indiferent cum o cheamă deponeu ilegal, stație de sortare, e ilegală. Și i-am spus lucrul acesta domnului Bobora, că e ilegal ce se face aici. Răspunsul pe care l-am primit a fost că se fac bani foarte buni, 178 de euro de pe tona de gunoi. Pe noi nu ne interesează câți bani face ci că viețile oamenilor de aici sunt afectate”, declară Stelian Jejeran.

Reprezentanții firmei care a preluat contractul colectării gunoaielor în Valea Jiului spun că nu se depozitează gunoaiele în Colonie. În locația respectivă se face transferul deșeurilor din mașinile mici în containere. Care mai apoi sunt transportate la deponeul de la Bârcea. Adică în Colonie nu vor mia fi depozitate deșeuri, așa cum se întâmpla pe platforma temporară.

De partea cealaltă, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, nu a putut fi contactat pentru a spune dacă stația respectivă îndeplinește toate condițiile legale.

Trebuie menționat că stația de transfer și sortare construită la Dâlja a fost ridicată pe bani europeni. Face parte din proiectul de 60 de milioane de euro privind managementul sistemului integrat al deșeurilor.

Locuitorii din cartierul petroșănean afirmă că au ales să stea la case pentru a se bucura de aer. Însă de la apariția în zonă a deșeurilor nu au mai putut face acest lucru.

Pentru depozitarea deșeurilor la platforma care a funcționat în Colonie s-au făcut și plângeri. Respinse pe bandă rulantă. Acum, la plângerile lor primesc aceleași răspunsuri. De parcă autoritățile de mediu s-au vorbit între ele.

Oamenii spun că de când a reînceput activitatea la stația de transfer au început să se adune și ciorile. O plângere împotriva rezoluției dată de procurori a ajuns la Judecătoria Petroșani. Aici speră să li se facă dreptate.