Simeria, gara în care călătorii trec printr-o construcție propusă spre demolare

0
221

Proiectul Coridorului 4 Paneuropean ce prevede reabilitarea infrastructurii feroviare se implementează cu greu. Gările din România arată ca după război, iar condițiile oferite călătorilor lasă mult de dorit.

Nod feroviar cu pasaj propus spre demolare

Gara din Simeria, monument istoric, ar trebui să beneficieze de lucrări de modernizare. Totul în cadrul proiectului Coridorului 4 Paneuropean care presupune modernizarea infrastructurii feroviare. În acest proiect sunt cuprinse și modernizări ale gărilor CFR.

Gara din Simeria, amplasată pe un traseu important din proiectul cu finanțare europeană arată însă ca mai toate gările din România. Condițiile oferite călătorilor nevoiți să aștepte trenurile sunt aproape inexistente.

Mai mult, de ceva timp, accesul de la linii la clădirea gării se face printr-un pasaj subteran pe care tronează un afiș ce îndeamnă la atenție. Construcția va fi demolată, însă până atunci, călătorii sunt nevoiți să o folosească.

Grupurile sanitare din gară reprezintă o altă problemă specifică infrastructurii feroviare din România. Toaletele sunt vechi, probabil la fel de vechi ca și gara, iar în multe dintre ele nu există apă.

Gară monument istoric

La fel ca și gara din Petroșani și cea din Simeria este monument istoric. În anii 1862-1869, pe Valea Mureşului s-a construit prima cale ferată din Transilvania: AradAlba-Iulia, cu ramificaţiile Simeria – Petroşani şi Simeria – Hunedoara.

foto wikimapia

”Amplasarea în zona de vărsare a Streiului în râul Mureş a atelierului pentru reparat locomotive şi vagoane, precum şi a unei gări de călători, a dat naştere în acest loc Coloniei Simeria, unde locuiau muncitori români, germani, maghiari, slovaci, polonezi, italieni şi sârbo-croaţi„, informează Primăria Simeria.

La Simeria este un important nod feroviar. Importanța acestuia nu este însă pusă în valoare. Călătorii sunt tot mai puțini, asta și din cauza serviciilor oferite de operatorul național de transport pe calea ferată.