Sfârșit de an școlar la Pui. Copilăria, între două vârste

0
118

Copilărie trăită la orice vârstă. Indiferent dacă ești mare sau mic, fiorul emoțiilor unui sfârșit de an școlar îl resimți chiar dacă nu ai puterea să îl recunoști cu voce tare. Această emoție nu are nuanță diferită pentru oamenii care trăiesc în mediul rural sau pentru cei care trăiesc la oraș. Toți deopotrivă se bucură atunci când ultima zi a anului școlar vine cu acea evaluare care indică competențe, abilități, talent. Evaluare care stabilește ierarhia într-o comunitate, fie ea și școlară.

Serbare la Căminul Cultural

Sfârșit de an școlar și pentru elevii din comuna Pui, județul Hunedoara. Elevii de la două școli gimnaziale din această parte a județului Hunedoara au fost împreună în ultima zi de școală pentru a sărbători încheierea unui ciclu de învățământ și, evident, venirea vacanței mari.

”Elevii din mediul rural sunt cu bun simț, au respect, salută pe stradă și își doresc să învețe ca să ajungă la un liceu bun și în același timp să facă mândri familia, bunicii și cei care au grijă de ei. Anual, la sfârșit de an avem această premiere care are rolul de a strânge în același loc, într-un cadru restrâns, comunitatea locală și la această premiere vor veni consilieri, membri ai familiilor, va fi un mediu în care putem să promovăm educația din comuna Pui„, a declarat Dan Matei, director adjunct Școala Gimnazială Pui.

”Este un lucru care se întâmplă an de an și este un  lucru foarte frumos, fiecare culege roadele în funcție de rezultatele pe  care le-a avut în acest an la învățătură. Mie îmi place aici, îmi place colectivul, îmi place la țară, îmi plac copiii care s-au născut la țară și pot să spun că am o vorbă, deși nu-mi aparține, care spunea că valorile vin de la țară„, afirmă Ovidiu Ciolea, profesor matematică.

De la primele ore liniștea comunei a fost perturbată de zumzetul copiilor care se îndreptau spre casa de cultură, de foșnetul ambalajelor de la florile aduse de copii ca simbol al recunoștinței pentru cei care un an întreg au investit în creșterea valorilor lor. Cea mai gălăgioasă însă a fost emoția pe care au resimțit-o cu toții, indiferent de vârstă.

”Sunt  foarte mulți oameni care ne privesc pe toți”, a spus o elevă în clasa I.

”Are un pic de emoții,  că nu-i obișnuit, e primul an”, a spus o mămică.

”O să fiu pe scenă și câteodată înlemnesc ”, a spus un alt elev.

”Am emoții pentru prezentarea care are să o facă. Are și ea emoții și mi le transmite, ori invers. E emotivă și începe să plângă”, afirmă o altă mămică.

Festivitățile de final de an din 2019, nu diferă prea mult de cele din trecut

”Nu prea există diferențe,  aceleași pre ii, cății, diplome pentru copiii care învață bine, trofee pentru cei care au rezultate sportive. Este un sfârșit de an frumos cu vreme frumoasă, cu bucurie din partea noastră și a copiilor că am finalizat încă un an, că au obținut rezultate bune la învățătură, că au acumulat noi cunoștințe”, a explicat Carmen Daniela Crișan, profesor limba engleză.

 

Nici primarul localității nu a sărit de etapa copilăriei. Și el a fost o dată în sufletul celor mici, chiar dacă diferențele de atunci și acum sunt  foarte mari.

”E diferență mare între 1973, când am terminat eu clasa a 8-a, și acum. Totuși sunt momente când ne transpunem și noi, parcă am fi atunci, chiar dacă anii au trecut peste noi și lasă urme, dar parcă am fi atunci când vedem asemenea copii minunați. Mă emoționa întotdeauna totul pentru că erau alte vremuri și trăiam la intensitate maximă orice moment. Era mult mai mare bucuria de a fi copil, de a merge la școală, de a primi un premiu. Acum nu mi se pare normal ca la 1-4 toată lumea să ia premii când pe vremea noastră luau primii trei și o mențiune. Evaluarea se făcea altfel, poate o fost mai strictă, dar și valori au fost mai multe. Și acum sunt, dar sunt mai multe cauze care conduc la învățământul care merge în jos nu în sus”, susține primarul comunei Pui, Victor Stoica.

Copiii au primit din partea administrației dulciuri, dar și obișnuitele premii specifice unui sfârșit de an școlar finalul acestei etape aparținându-le în totalitate iar talentul lor artistic a fost etalat în fața tuturor celor din comunitate care au dorit să-i vadă.