Robert Târnăveanu: Multă lume crede că sunt momârlan. Eu mă simt ca acasă în Valea Jiului

0
883
Foto: youtube

Robert Târnăveanu, cunoscutul interpret de muzică populară din Mărginimea Sibiului, este asimilat pe piața folclorică din România ca un veritabil momârlan din Valea Jiului. Din 2007 cântă ”sensibilitatea” folclorică a Văii Jiului, adună într-o singură simțire tot ce înseamnă jocul popular din Valea Jiului și Mărginimea Sibiului. Târnăveanu a fost adoptat pe scena tradițiilor și folclorului autentic din Vale Jiului, loc pentru care el înseamnă acasă.

Robert Târnăveanu revine pe 1 iunie în Valea Jiului

După mai bine de 10 ani în care cântă și joacă alături de iubitorii de folclor și tradiție din zona Văii Jiului, Robert Târnăveanu este asociat, chiar și la nivel național, cu un momârlan din această zonă a țării.

”Mărginimea Sibiului și Valea Jiului sunt două zone identice când vine vorba de folclor și tradiții. Gândim la fel, simțim la fel, cântăm la fel, jucăm la fel, avem aceleași tradiții. Ne desparte doar un munte. Cred că de aceea am fost și atât de bine primit în anul 2007 când am venit prima dată în Valea Jiului. Trebuie să recunosc că mă simt acolo la voi ca acasă. Chiar și foarte multă lume mă consideră momârlan. Adevărul este că prin muzica mea, prin mesajul adaptat la tradițiile din acest colț al țării, am reușit să promovez mult folclorul de aici (Valea Jiului-n.r.) și voi continua”, a declarat, pentru GDD, Robert Târnăveanu.

Târnăveanu a apărut în peisajul folcloric al Văii Jiului în anul 2007 când, spune el, ”există poate un gol, o sete pentru folclorul autentic de aici”.

”De la Elena Merișoreanu, Valea Jiului nu a mai fost cântată. Mi-s dragi melodiile care duc mesajul tradițiilor locale din Vale. Și, repet, nu există nicio diferență între Mărginimea Sibiului și Valea Jiului. Sper că până în iarnă să scot chiar și o melodie în care cânt și despre Mărginimea Sibiului și despre Valea Jiului tocmai pentru a arăta această similitudine”, a mai spus Târnăveanu.

Robert Târnăveanu va cânta de 1 iunie la Hotel Rusu de la poalele Parângului, munte pe care îl evocă de altfel în repertoriul său.

”Ne vedem pe 1 iunie pentru că, nu-i așa, mândră-i Valea Jiului cu Munții Parângului”, susține interpretul.

Târnăveanu se va afla pe 1 iunie la Hotel Rusu unde se va întâlni deopotrivă și cu copiii care îi vor arăta cât de frumos se joacă pe versurile melodiilor lui, dar și seara cu părinții copiilor care-i vor sărbători alături de solist pe cei mici.