Reprezentanții Serviciului Județean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân neagă în continuare acuzațiile aduse în cazul Adăpostului de câini de la Petroșani  

0
331
Peste cinci plângeri pentru rele tratamente aplicate animalelor și pe latura de funcționalitate, au fost formulate împotriva directorului executiv al Serviciului pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân (SJOAFS Hunedoara- n.r), doctorul Adrian Cioran, și a instituției pe care acesta o conduce. Mai multe persoane fizice și asociații au acuzat personalul de la Adăpostul de câini din Petroșani că înfometează animalele și că acestora li s-ar fi administrat ketamină în mod necontrolat. Reprezentanții SJOAFS Hunedoara resping toate acuzațiile și spun că la Petroșani nu s-a comis niciun abuz.
GDD: Au existat o serie de plângeri în ultima perioadă în ceea ce privește îngrijirea și haideți să spunem tratamentul aplicat câinilor de aici din adăpost. Plângeriile au venit de la mai multe asociații, atât din Valea Jiului, persoane fizice, atât din Valea Jiului cât și din țară. Vreau să-mi spuneți cum comentați acuzațiile care s-au adus serviciului.
Dr. Adrian Cioran: Vă mulțumesc pentru onoarea care o am în momentul ăsta să explic cu subiect și cu predicat ceea ce s-a întâmplat și ceea ce este în momentul ăsta la adăpostul Petroșani și la adăposturile destinate de către serviciul nostru. Ce pot să vă zic referitor la acest aspect. Adăpostul Petroșani, că la el facem referință că el este cel mai sensibil în momentul ăsta, a fost preluat de către Serviciul Județean de Ocrotire a Animalelor Fără Stăpân, dacă nu mă înșel probabil în februarie 2013. Din februarie 2013 până în martie 2017, nu am avut absolut nici o problemă, absolut nicio plângere și cred că am demonstrat prin ceea ce facem în Petroșani și în general în Valea Jiului că ne facem treaba cu bună credință. În ultima lună aș putea spune, au apărut o serie de Ong-uri, o serie de domni, doamne cărora vreau să le mulțumesc de asemenea în acest sens, care au început să înțeleagă altfel a iubi animalele, care au început a fi foarte agresivi la adresa noastră, de ce? Nu știu, dacă am greșit cu ceva, asta este culpa mea, mi-o asum, dar, repet dacă acești indivizi au considerat de bună credință și de cuviință să-mi facă anumite plângeri la poliție și trebuie să recunosc, aceste plângeri nu sunt puține la adresa mea.
GDD: Câte sunt domnule Cioran?
Dr. Adrian Cioran: Păi astăzi am fost și cred că patru, cinci, șase, oricum dosarul este foarte mare, probabil că în loc să manageriez acest serviciu o să-mi ocup timpul la audieri. Repet, dacă am vreo culpă mi-o asum, dar dacă nu se confirmă aceste plângeri, va trebui să luăm și noi măsuri pentru că așa nu se mai poate. Nu accept să fie dus în derizoriu munca acestor oameni, să ducem în derizoriu acest serviciu. Acest serviciu, repet, este un serviciu de bună credință, este un serviciu de utilitate publică, care a demonstrat și mai are de demonstrat ce se dorește în acest sens, ce doresc acești iubitori, repet, ușa mea a fost deschisă tot timpul, atâta timp cât ei au fost de bună credință. Îmi asum mea culpa celor care le-am blocat apelurile pentru că este inadmisibil să fiu jignit, să fiu înjurat și sa fiu albie de porci la anumite persoane, care se consideră foarte competente în acest sens. Deci repet, îmi asum mea culpa sau dacă nu, discutăm din altă postură.
 
GDD: Spuneți-mi vă rog, înainte de toate, aceste plângeri de ce au fost făcute? Care sunt acuzațiile care vi s-au adus?
Dr. Adrian Cioran: Aceste plângeri repet, nu știu dacă sunt în măsură să discut despre ele, în general despre protecția și bunăstarea animalelor, pe latura legii 205 unde discutăm de rele tratamente aplicate animalelor, pe latura de funcționalitate, tot ce se poate exploata la modul legislativ, a fost făcut de către aceste persoane la adresa adăpostului Petroșani și la adresa institutiei noastre. Rămâne să vedem dacă sunt sau nu sunt, dar repet adăpostul Serviciului Județean de Ocrotire a Animalelor Făra Stăpân, functionează după o legislație definită, sunt supuse regulilor și controalelor instituțiilor abilitate. În acest sens DSV (Direcția Sanitar Veterinară – n.r) organizează periodic controale și verificări. Nu îmi aduc aminte să fi avut vreodată probleme. Deci dacă un inspector sanitar veterinar, un șef al poliției sanitar veterinare nu a observat neconformități, nu am fost sancționați, consider că, cu asta am spus tot. Respectiv, ne-am supus la legislația existentă.
GDD: Haideți, vă rog, să discutăm puțin despre doamna doctor Cosmina Pădure (medic veterinar la Adăpostul de câini din Petroșani- n.r).
Dr. Adrian Cioran: Doamna doctor Cosmina Pădure este un subiect  care, pe mine personal m-a mâhnit și mă mâhnește teribil. Doamna doctor Cosmina Pădure, este în relație contractuală cu Serviciul Județean de Ocrotire a Animalelor Fără Stăpân, respectiv desfășoară activități sanitar veterinare de liberă practică în cadrul serviciului nostru. Deci avem contract de prestare servicii cu cabinetul doamnei doctor. Doamna doctor nu este angajata serviciului, să ne întelegem, este din punctul meu de vedere un partener într-un contract de colaborare, un partener într-un contract de prestare servicii. Discutăm despre contract, da, are anumite îndatoriri, are anumite obligații.
GDD: Care sunt acestea?
Dr. Adrian Cioran: Doamna doctor este obligată prin contract să vină să facă inspecția clinică a animalelor, să le trateze, după caz să le sterilizeze și tot ce ține de latura de asistență sanitar veterinară, organizată în condițiile, respectiv de liberă practică.
Sunt foarte trist pentru că din păcate am fost plecat 2 zile la București și am înțeles că are probleme de sănătate, datorită faptului ca s-au ajuns la lucruri urâte la adresa ei și aceasta mă mâhnește si vorbesc nu neaparat din punct de vedere al directorului Cioran Adrian, vorbesc din punctul de vedere al medicului Cioran Adrian, care este în aceeași breaslă, în aceeași profesie cu doamna doctor Pădure Cosmina. Este inadmisibil să o demonizezi. Eu știu cât a muncit doamna doctor, doamna doctor a fost medic veterinar la adăpostul din Petroșani înainte de a fi preluat de către noi. Când am preluat adăpostul, am preluat-o și pe ea. Este inadmisibil să fie demonizată….
GDD: La ce vă referiți când spuneți “demonizată”?
Dr. Adrian Cioran: Cu toate că facebook-ul este un spațiu public, nu știu dacă merita ea să fie înjurată, să fie blestemată, să i se scoată tot felul de lucruri urâte și neadevărate la adresa ei. Aici, Colegiul Medicilor Veterinari s-au autosesizat și au în derulare o anchetă în această privință, personal am avut o discutie la colegiul medicilor veterinari național care zilele astea se întrunește, unde o să avem un punct de vedere comun în privința medicilor veterinari care lucrează în adăposturile de câini.
GDD: Mai exact, doamna Cosmina Pădure ce program are? Mă interesează dacă are un program normal sau dumneaei vine la adăpost atunci când este chemată.
Dr. Adrian Cioran: Doamna doctor Cosmina Pădure îsi face programul după cum consideră. Dacă sunt probleme vine, îsi face inspecția clinică, deci programul dânsei este un program de liberă practică, deci ea oricând poate să vină și să plece. Nu avem stabilit un număr de ore pe adăpost, este imposibil lucrul ăsta. Sunt probleme, își desfășoară foarte bine activitatea, trebuie să recunosc, nu am avut nicio problemă până acuma, nici de acum încolo sper să nu am. Deci nu există un program stabilit, este o prestare de servicii. Repet, servicii veterinare.Vine, prestează, este plătită și trebuie să și recunoaștem adevărul, nu este plătită excepțional.
GDD: Cât ia, domnule Cioran, un medic veterinar?
Dr. Adrian Cioran: Un medic veterinar ia 1.700 de lei.
Doamna doctor pe contract prestări servicii primește 2.500. Dacă la cei 2.500, scazi ce înseamnă Petroșani transport Brad, scazi impozitele la stat, discutăm despre un cabinet medical veterinar organizat în condiițile legii, nu știu cu cât rămâne în mână. Rămâne cu mai puțin decât un medic veterinar de la adăpost și pentru asta să fie acuzată pe nedrept, nu cred că merita. A avut probleme de sănătate din cauza asta. Probleme mari de sănătate și asta mă întristează teribil, vorbesc din punct de vedere al colegului dânsei. Nu știu dacă noi medicii veterinari mai putem duce jignirile astea gratuite. Repet, dacă aceste jigniri nu sunt fondate, o să mă întorc împotriva lor că tare m-au supărat.
 
GDD: Am înțeles că asociația Kola Kariola a făcut niște demersuri către Prefectură și către DSV județeană pentru stoparea activității în cele 8 adăposturi și mai mult decât atât, fac demersuri și în ceea ce privește favorizarea accesului voluntarilor pentru îngrijirea, hrănirea și promovarea spre adopție a animalelor din adăpost. Cum vedeți acest lucru?
 
Dr. Adrian Cioran: Am fost contactat de către Chircă Marius dacă nu ma înșel, nu îl cunosc personal. Am fost contactat de două ori telefonic unde a avut un limbaj pe care m-a obligat să-i blochez numărul și asta o să fac cu oricine care nu are un limbaj cuvincios. Nu pot să accept așa ceva.Troaca de lături la ei la Fundulea unde susține că are un adăpost neautorizat sanitar veterinar. Acolo! Nu aici! Nu a venit la Petroșani să transforme Petroșaniul și să demonizeze Petroșaniul și asociația asta. Nu permit așa ceva. Nu accept ca munca noastră din 2012 până în prezent să fie transformată de un domn Chircă Marius în altceva. Nu, categoric nu!
GDD: Ce părere aveți despre faptul că această asociație dorește să faciliteze accesul voluntarilor la adăpost? Aveți nevoie de voluntari, domnule Cioran, acolo?
 
Adrian CioranNu, nu, nu am nevoie de absolut nimic. Suntem în stare să gestionăm în bune condiții tot ce înseamnă activitatea Serviciului Județean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân, dar nu mă opun voluntarilor, niciodată nu m-am opus. Asocația funcționează din 2012 după niște reguli, 2014, după niște reguli, da? După o legislație existentă, programul de vizită a fost din totdeauna același, programul de adopție, a fost același, numai acum surpriză de o săptămână, două, ne victimizăm că, să facem un abuz. Nu fac niciun abuz. Hotărârea de guvern 1059 spune foarte clar, în intervalul orar 8-16 se stabilește un timp. Am stabilit  prin hotărâre AGA (ADUNAREA GENERALĂ A ACȚIONARILOR) nu eu, nu iau eu decizii de unul singur. Doctorul Cioran Adrian în calitate de director executiv este a 47-a entitate pe structură ierharică. S-a stabilit lucrul ăsta, că respectăm toți programul de adopții, chiar ii rog dar să fie de bună credință. Nu venim, cazul concret, dorește să adopte un câine, foarte bine, vrei să adopți un câine, ești prietenul meu! Dar acest câine va ieși sterilizat, microcipat și vaccinat antirabic.
GDD: Spuneți-mi despre personalul pe care îl aveți.
Dr. Adrian Cioran: Personalul adăpostului de la Petroșani este următorul: Domnul tehnician veterinar este și coordonator al adăpostului împreună cu un îngrijitor și un prinzător de câini. Consider că acești domni îsi fac treaba în bune condiții și la modul excepțional. Prinzătorul si tehnicianul funcționează dinainte de a avea noi acest adăpost. Dacă funcționează de când am preluat serviciul si până acum o săptămână două nu a fost nicio problemă, cum de 2 săptămâni numai ei sunt de vină? Nu vi se pare că este ceva cusut cu ață albă? Nu vi se pare că sunt alte interese la mijloc?
GDD: Ce alte interese ar putea fi la mijloc?
Dr. Adrian Cioran: Nu știu cine ce și cum și nu vreau să fac acuzații gratuite până nu am toate informațiile și când o să am toate informațiile, o să punem acest puzzle și o să-l demontăm. Nu putem fi demonizați, munca noastră nu poate fi dusă în derizoriu. Nu accept așa ceva. Am investit foarte mult, este ora 19 iar eu la ora 19 sunt încă în teren. Nu accept așa ca numele de Cioran Adrian să fie pus în asemenea manieră, criminal, cretin, nenorocit, îmi pare rău, am soție, am 2 copii acasă. Ce fac copii mei când aud asta? Măi tata, dar tu nu ești medicul veterinar cu care mergem împreună și tratăm animale? Da, sunt același.
GDD: Când ați fost domnule Cioran ultima dată la adăpostul din Petroșani?
 
Dr. Adrian Cioran: Acum 3 ore.
 
GDD: Spuneți-mi, în ce stare ați găsit animalele?
Dr. Adrian Cioran: Excepțională! Adăpostul a fost și este în stare excepțională și repet, adăpostul autorizat sanitar veterinar.
GDD: Au fost mai multe persoane care au reclamat faptul că atunci când au venit să adopte un câine de la adăpostul din Petroșani, au găsit animalele într-o stare deplorabilă, spun oamenii.
Dr. Adrian Cioran: De fiecare dată când m-am dus și credeți-mă îmi fac vreme cel puțin odată sau de două ori pe săptămână să trec prin adăposturi. Prin natura profesiei, nu pot să nu trec să nu văd animalele. Nu am văzut animale așa.Nu neg că nu sunt animale bolnave, nu neg că nu sunt animale bătrâne, nu neg acest aspect, dar de fiecare dată am avut personal calificat care a asigurat un tratament de specialitate.
GDD: Apropo de tratament, că ați adus în discuție tratamentul, spuneți-mi puțin despre această problemă a ketaminei pentru că și asta a fost una dintre acuzele care s-au adus. Câinii ar fi fost tratați și tranchilizați cu ketamina necontrolat să spunem.
Dr. Adrian Cioran: Asta este o acuză foarte gravă și rog pe cei care au scris să fie foarte atenți când folosesc asemenea cuvinte și acuze că intrăm într-o altă latură a penalului.
Respectiv discutăm despre latura anestezicelor, latura anestezicelor este foarte bine controlată de către organele abilitate inclusiv de către poliție. Ketamina este un anestezic, îl folosim ca tranchilizant, îl folosim pentru a anestezia animalele înainte de operație.
GDD: O altă problemă, ar fi în încheiere, domnule Cioran faptul că, acest scandal care s-a iscat aici la adăpostul din Petroșani, a pus cumva o ștampilă, o etichetă cumva, nu aș spune pozitivă și bună pentru Valea Jiului. Cum credeți că o să putem să ștergem, să scăpăm de această etichetă?
Dr. Adrian Cioran: În primul rând, toate aceste acuze vor fi demontate. Omul de bună  credință care mi-a intrat în adăpost, nu cred că a văzut cu aceiași ochi, cum au văzut domnii care mi-au făcut aceste plângeri.
GDD: Plângerile astea vin doar din partea asociațiilor?
Dr. Adrian Cioran: Persoane fizice, din Petroșani, din București, am auzit că până și la Corpul de control al prim-ministrului. Ok, dar în primul rând trebuie să demontăm toate aceste acuze și repet: Invit în programul de vizită cetățenii de bună credință să se convingă cu ochii lor. Ce este în adăpost, dacă este real sau dacă nu. M-ar bucura lucrul ăsta. M-aș bucura ca cetățenii de bună credință să îsi manifeste dorința adopției a unui câine din adăpost. La un moment dat mi s-a adus o acuză că de ce am făcut anumite lucruri interzise. Sub nicio formă nu am interzis nimic în adăpostul ăsta decât ceea ce este legal și corect. Programul de vizită este strict, îl respectăm cu strictețe. Dacă am spus că nu este în regulă să hrănești animalele, discutăm de niște animale fără stăpân, închise într-o boxă, nu accept să-mi intre indivizii în boxe. Dacă îl mușcă?Trec în partea cealaltă.Adică există o serie de ong-uri care se ocupă de protecția cetățenilor și dânșii, mi-au făcut diverse demersuri prin faptul că nu iau câinii. Mare atenție, există o balanță și cei împotriva animalelor și cei pentru animale. Ok, noi suntem la mijloc. Nu accept să se hrănească decât cu hrana care o avem noi. Poate să aducă fără nicio problemă, perfect dar să fie sacul sigilat. Am văzut niște imagini care efectiv m-au îngrozit, alergau ca hunii și aruncau pâine, nu accept așa ceva. De unde știu eu că acești indivizi nu au anumite intenții ascunse? Dacă moare câinele, cine și-o asumă? Ei sau eu? Eu mi-o asum. Și atunci, nu hrănim câinii, nu alergăm ca bezmeticii printre boxe așa cum am văzut imaginile astea. Câinele când alergi și te agiți, normal că îl agiți și pe el, normal că latră. Îi arunci mâncare special, deci am văzut cum îi aruncau mâncare special să se întărâte să se bată între ei. Ai doi câini acasă, eu am doi câini acasă, dacă arunci o bucățică de pâine bineînțeles că se bat, unu e dominant categoric. De asta nu doresc să se ajungă aici nu doresc să se perpetueze imaginea asta falsă
GDD: Și cum faceți să nu se perpetueze această imagine?
Dr. Adrian Cioran: Doar oamenii mei ii dau de mâncare. Câinii primesc de dimineața mâncare, primesc suficientă. Există un contract pe hrană, avem hrană suficientă, există un program de hrănire a câinilor. Consider că sunt suficient de pregătiți băieții noștri ca să gestioneze această problemă și nu mai este nevoie să intervină voluntarii.
 GDD: Câți câini mai sunt în prezent la adăpostul din Petroșani?
Dr. Adrian Cioran: Nu aș putea să vă dau o sumă că nu am stat să-i număr. Nu aș putea să vă dau concret, cred că în jur 20-30. Nu pot să vă dau acuma o informație eronată, mai bine nu.
GDD: Spuneați că demontați acuzațiile. Cum reușim să ștergem această etichetă?
Dr. Adrian Cioran: Cred că am demonstrat din 2013 până în prezent ceea ce facem. Vom demonstra și din 2017 în continuare ceea ce facem prin aceiași oameni care suntem. Cum au reușit ceilalți, așa vom reuși și noi.
 
A consemnat Bianca HOLOBUȚ