Reabilitarea Muzeului Mineritului așteaptă finalizarea licitației

0
68

Finanțarea pentru reabilitarea Muzeului Mineritului a fost semnată în luna mai, însă până acum lucrările nu au început.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că proiectul pentru muzeu se află încă în faza licitației. Mai exact cea a evaluărilor.

Potrivit edilului, lucrările la Muzeul Mineritului vor începe după atribuirea licitației. Conform acestuia, chiar dacă vine iarna, pot fi executate lucrări în interior.

Contractul de finanțare pe fonduri europene pentru reabilitarea Muzeului Mineritului are o valoare de 4.947.862,17 lei din care valoarea nerambursabilă este 4.847.925,35 lei, iar contribuția proprie a municipalității este în valoare de 99.946,82 lei.

Proiectul are ca scop punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, creșterea numărului de vizitatori și, implicit creșterea competitivității arealului în care este localizat.
Clădirea în care funcționează muzeul este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România sub denumirea “Primul sediu al S.A.R. Petroșani, azi Muzeului Mineritului”.

Edilii din Petroşani au precizat că, prin proiect, se urmărește reabilitarea clădirii muzeului compusă din demisol, parter și pod prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale.

În cadrul proiectului ar urma să se amenajeze o cale de intrare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal. În interior va fi construit un lift care să asigure accesul de la demisol până în pod.

Muzeul ar urma să fie dotat cu instalații, echipamente pentru asigurarea utilităților și condițiilor de climatizare, dar și un sistem antiefracție.

O altă componentă a proiectului vizează dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural. Proiectul prevede și amenajarea suprafeței exterioare cu alei, trotuare, spații verzi, precum și realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare și a unui spațiu tip piațetă în fața clădirii.

Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră.

Ulterior, şi-a îmbogăţit exponatele şi cu partea de istorie a mineritului, însă fondurile nu au fost niciodată suficiente pentru punerea în valoare a acestei instituţii unice în România.

Muzeul Mineritului din Petroşani evocă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. Conţine 7 săli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, vechi unelte de lucru, precum şi documente şi materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului.