Pesta porcină pune în mișcare autoritățile județene

0
144
foto: economica

Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat, joi, în ședință, de subprefectul Dorel Bretean. Totul din cauza pestei porcine care a ajuns la un număr de 600 de focare pe teritoriul României.

Târgurile de animale au fost suspendate

Una dintre măsurile luate de Comitetul Local de Combatere a Bolilor este suspendarea târgurilor de animale. Acestea sunt suspendate pe perioadă nedeterminată.

Totodată, conform unui comunicat al Prefecturii Hunedpara, vor fi monitorizate târgurile neautorizate. Asta în încercarea de combatere a comerţului ilegal cu animale vii, în mod special porcine.

O altă măsură prevede monitorizarea permenanentă a intrărilor în județul Hunedoara.

”Se vor identifica în cadrul fiecărei Unităţi Locale de Sprijin (U.L.S.) din localităţile judeţului, suprafeţe de teren propuse aprobării C.L.C.B. Hunedoara pentru ecarisarea alternativă, conform normelor legale în vigoare”, mai informează Prefectura Hunedoara.

O altă întâlnire va fi cu gestionarii fondurilor de vânatoare. Acestora le va fi prezentat planul de măsuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane în efectivele de animale de pe teritoriul judeţului Hunedoara.

Campanii de informare

În cadrul ședinței de joi s-a mai stabilit că e nevoie de întărirea măsurilor de informare, conştientizare şi protecţie a populaţiei. Totodată, trebuie instruiți medicii din societăţile comerciale specializate în creșterea și comercializarea de porcine și intensificarea măsurilor în scopul respectării stricte a igienei în spaţiile în care se comercializează şi se consumă carne de porc.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor disemina administraţiilor publice locale recomandări pentru informarea proprietarilor de animale în ceea ce priveşte prevenirea, apariţia şi combaterea pestei porcine africane. Recomandările vor fi afişate în locuri publice din localităţi şi vor fi transmise proprietarilor de exploataţii şi proprietarilor individuali.