Patru firme hunedorene sancţionate pentru munca la negru

0
4

În doar o săptămână, inspectorii ITM Hunedoara au depistat 21 de persoane care prestau activităţi la patru firme, fără a avea forma legale de angajare.

O plângere penală şi sancţiuni în valoare totală de 75.000 de lei. Acestea sunt măsurile care s-au luat în perioada 18-24 martie, pentru patru angajatori din judeţul Hunedoara care au fost depistaţi de inspectorii ITM că nu au întocmit formele legale de angajare pentru 21 de persoane. Prima firmă sancţionată este o societate cu profil de activitate prelucrarea lemnului, cu sediul în localitatea Râu Bărbat din Comuna Pui. Aici, dintr-un total de 35 angajaţi, patru au fost găsiţi fără forme legale. Angajatorul nu a putut prezenta niciun act care să dovedească încadrarea legală a acestora în muncă. Având în vedere aceste deficienţe, angajatorul a fost sancţionat cu 40.000 lei amendă contravenţională pentru folosirea la muncă a patru persoane fără forme legale de angajare şi cu 5.000 lei pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse în controalele anterioare.

Tot în această perioadă au fost depistate alte două societăţi comerciale, una din Deva şi una din Petrila, cu personal fără forme de angajare. La societatea comercială cu sediul în Deva lucrau două persoane fără forme legale, iar la cea din Petrila o persoană. Cei doi angajatori au fost sancţionaţi cu câte 10.000 lei amendă pentru fiecare persoană descoperită fără forme legale de angajare, în total înregistrându-se sancţiuni de 30.000 lei.

Ultima firmă sancţionată este din municipiul Vulcan. În acest caz, inspectorii au găsit 14 persoane pentru care fie nu au fost întocmite contracte individuale de muncă fie au fost întocmite cu o întârziere de peste patru luni.  Urmare a numărului mare de persoane descoperite fără forme legale de angajare, s-a făcut o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, urmând ca procurorii să înstrumenteze cazul din punct de vedere penal.

Inspectorii ITM spun că aceste controale se vor intensifica şi, mai mult, vor fi  popularizate pe site-ul instituţiei toate cazurile de muncă fără forme legale descoperite, astfel încât  orice partener de afaceri, colaborator sau salariat să ştie cu ce organizaţii lucrează.

 

Rodica MUNTOI MÎRZA