Muzeul Mineritului a trecut prima etapă de evaluare din procesul de reabilitare pe fonduri europene

0
79

Reprezentanții Primăriei Petroșani susțin că proiectul de reabilitare pe fonduri europene a Muzeului Mineritului a trecut de prima etapă de evaluare. Conform acestora, nu au fost cerute clarificări, iar acum se așteaptă răspunsurile finale.

Anul trecut, proiectul a primit avizul favorabil din partea Ministerului Culturii.

Banii necesari ar urma să fie atraşi prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Proiectul are ca scop punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, creșterea numărului de vizitatori și, implicit creșterea competitivității arealului în care este localizat.
Clădirea în care funcționează muzeul este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România sub denumirea “Primul sediu al S.A.R. Petroșani, azi Muzeului Mineritului”.

Edilii din Petroşani au precizat că, prin proiect, se urmărește reabilitarea clădirii muzeului compusă din demisol, parter și pod prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale.

În cadrul proiectului ar urma să se amenajeze o cale de intrare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și construirea unui lift în interiorul clădirii care să asigure accesul de la demisol până în pod. Muzeul ar urma să fie dotat cu instalații, echipamente pentru asigurarea utilităților și condițiilor de climatizare, dar și un sistem antiefracție. O altă componentă a proiectului vizează dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural, amenajarea suprafeței exterioare de teren cu alei, trotuare, spații verzi, precum și realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare și a unui spațiu tip piațetă în fața clădirii.

Aproape 5 milioane de lei este valoarea investițiilor ce trebuie făcute, potrivit proiectului tehnic, la Muzeul Mineritului din Petroșani, astfel încât clădirea istorică să poată fi reabilitată, iar spațiul să fie judicios folosit.

Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră. Ulterior, şi-a îmbogăţit exponatele şi cu partea de istorie a mineritului, însă fondurile nu au fost niciodată suficiente pentru punerea în valoare a acestei instituţii unice în România. Muzeul Mineritului din Petroşani evocă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. Conţine 7 săli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, vechi unelte de lucru, precum şi documente şi materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului.

Mihaela MIHAI