Municipiul Petroșani va avea un sfânt protector

0
12

Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, ar putea deveni, de miercuri, patronul spiritual al municipiului Petroșani, asta dacă aleșii locali vor adopta proiectul de hotărâre în cadrul ședinței consiliului local.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi este inițiatorul proiectului prin care se dorește ”declararea Sfintei Mucenițe Varvara ca patron spiritual al municipiului Petroșani”. Proiectul va fi supus adoptării în ședința de miercuri a Consiliului Local Petroșani.

Sfânta Mare Muceniță Varvara este ocrotitoarea minerilor fiind sărbătorită în fiecare an pe data de 5 decembrie, iar la Petroșani funcționează, încă, o exploatare minieră, cea de la Livezeni. Istoria acestei localități este însă legată de exploatarea huilei, de aici și ideea ca localitatea să o aibă ca protectoare pe ocrotitoarea minerilor.

După 1840 zona Petroșaniului cunoaște o dezvoltare rapidă, atunci începând exploatările la suprafaţă ale cărbunelui ce a fost descoperit în zona care avea să devină cel mai mare bazin carbonifer din România şi unul din cele mai importante din Europa.

”Istoria cărbunelui şi descoperirea acestuia în Petroşani este strâns legată de numele fraţilor Hoffman din Ruşca Banatului, a boierul Maderspach Carol, moștenitorul unor pământuri mai întinse în Valea Jiului, şi de „Societatea de mine şi de cuptoare”, din Braşov, care, în anul 1850, începe „exploatarea” în direcția sud-vest. Intrigat de descoperirile făcute, statul îndrumă directorul minier din Zlatna (K.K. Berghauptmannschaft) să facă la rândul său cercetări în Valea Jiului, astfel că, în 1857, se stabilesc 16 puncte fixe în care să se înceapă viitoarea exploatare. Statul îşi rezervă, așadar, pentru exploatare în regie proprie, dealurile dinspre Petrila, deci nord-vest. Pe de altă parte, Societatea brașoveană ocupa, până la 1865 un număr de 77 porțiuni de teren, fiind finanțată de consorțiul „Wiener Bankverein” din Viena, iar statul își rezervă pentru sine 71 astfel de porțiuni. Nici unul si nici celalalt nu începe însă exploatarea care, în lipsa unei căi ferate, nu putea fi rentabilă”, se arată pe site-ul administrației locale.

În 1865 încep lucrările la calea ferata iar noul traseu, de la Simeria la Petroșani, se deschide oficial la 18 august 1870.

”Odată cu lucrările pentru deschiderea căii ferate, se începe şi exploatarea efectivă a cărbunelui. Astfel, societatea brașoveană începe exploatarea în 1867-1868, iar la 24 decembrie 1868 statul începe şi el exploatarea cărbunelui în regie proprie. Dar, în anul 1894, societatea brașoveană pune minele în vânzare, acestea fiind cumpărate de Societatea Salgotarjan, care, în 1896, preia şi minele statului, pentru o perioadă de 12 ani. În 1908, minele intră în proprietatea statului, urmând ca acesta să le administreze în regie proprie”, se mai arată în istoria municipalității.

La acea dată, în Petroșani erau 5.418 mineri care produceau 9.637.400 metri cubi de cărbune.

 

Mihaela MIHAI