Modernizarea Muzeului Mineritului tot la faza de clarificări

0
73

Contractul de finanțare pentru modernizarea Muzeului Mineritului a fost semnat în vara anului trecut. Lucrările nu au început însă. Proiectul este tot la faza de clarificări.

Reprezentanții Primăriei Petroșani spuneau, la finele anului trecut, că speră ca lucrările de modernizare a Muzeului Mineritului să înceapă anul acesta. Asta pentru că proiectul ce beneficiază de finanțare europeană s-a împotmolit la faza clarificărilor.

Au trecut cinci luni din 2018, însă lucrările nu au început.

„Proiectul ce vizează reabilitarea Muzeului Mineritului este tot în faza de clarificări. Sperăm să începem lucrările cât mai curând”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Contractul cu finanțare europeană care are ca scop punerea în valoare a obiectivului cultural din Petroșani a fost semnat în luna mai a acestui an.

Este vorba de un proiect în valoare de 4.947.862,17 lei din care valoarea nerambursabilă este 4.847.925,35 lei. Contribuția proprie a administrației locale este în valoare de 99.946,82 lei.

Proiectul are ca scop punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, creșterea numărului de vizitatori și, implicit creșterea competitivității arealului în care este localizat.

Clădirea în care funcționează muzeul este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România sub denumirea “Primul sediu al S.A.R. Petroșani, azi Muzeului Mineritului”.

Edilii din Petroşani au precizat că, prin proiect, se urmărește reabilitarea clădirii muzeului compusă din demisol, parter și pod prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale.

În cadrul proiectului ar urma să se amenajeze o cale de intrare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal. În interior va fi construit un lift care să asigure accesul de la demisol până în pod.

Muzeul ar urma să fie dotat cu instalații, echipamente pentru asigurarea utilităților și condițiilor de climatizare, dar și un sistem antiefracție.

O altă componentă a proiectului vizează dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural. Proiectul prevede și amenajarea suprafeței exterioare cu alei, trotuare, spații verzi. Tot aici va fi realizată o platformă betonată pentru prezentarea exponatelor exterioare. Și, la muzeu, va exista și  un spațiu tip piațetă.

Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră.

Ulterior, şi-a îmbogăţit exponatele şi cu partea de istorie a mineritului, însă fondurile nu au fost niciodată suficiente pentru punerea în valoare a acestei instituţii unice în România.

Muzeul Mineritului din Petroşani evocă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. Conţine 7 săli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, vechi unelte de lucru, precum şi documente şi materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului.