Locul al doilea la Olimpiada Naţională de Istorie: Mă simt mândră ca aparţin locului unde dacii au avut “cartierul general””

0
1253

A pariat pe istorie şi a câştigat. A adus în Valea Jiului  din judeţul Hunedoara cel de-al doilea loc la Olimpiada Naţională de Istorie. Are 14 ani şi învaţă la Şcoala Generală “IG Duca” din Petroşani. Profesoara de istorie Cornelia Maniţiu, după cum afirmă eleva, este cea care a convins-o că răspunsurile la “curiozităţile” ei pot apărea mai uşor dând filă după filă în universul istoriei. Daria Andreea Petrescu poate reprezenta echilibrul Balanţei în generaţia ei şi suflul acelei “copilării care se joacă prin cărţile perfecţionismului”. 

Copilăria care a ales calea perfecţionalismului.

Andreea Daria Petrescu, eleva din clasa a VIII-a B de la Şcoala Generală IG Duca Petroşani este reprezentantul judeţului Hunedoara care a pus Istoria pe treapta a doua a calificativelor obţinute la nivel naţional.

Locul al doilea la Olimpiada Naţională de Istorie nu înseamnă altceva pentru mica elevă decât încununarea dintre pasiune şi şansa unui coordonator implicat.

“Sunt pasionată de istorie, dar am avut şansa unui profesor extraordinar, Maniţiu Cornelia. Totul a inceput cu istoria antică. Eram curioasă să aflu cât de subţire e linia între adevăr şi legendă”, a declarat, pentru Gazeta de dimineaţă, Daria Petrescu.

Mânată de această curiozitate, eleva a intrat în labirintul cunoaşterii. Această incursiune, spune Daria Petrescu, o ajută mult să facă singură diferenţa între “realitate şi ficţiune”.

Recunoaşte că se regăseşte într-o definiţie a “copilăriei”, dar se uită deja spre următoarea haltă prin care vrea să ajungă în zona perfecţionismului.

Îi place să călătorească, să descopere alte culturi. De aceea poate întotdeauna se va simţi bine în triunghiul “mare, soare, vacanţă”.

“Mă simt mândră că aparţin locului unde dacii au avut “cartierul general”, spune Daria Petrescu atunci când e întrebată dacă simte vreo legătură cu judeţul Hunedoara.

Cu toate acestea, Mihai Eminescu are un mic avantaj în faţa lui Decebal. Eleva vrea să rămână la Petroşani, să urmeze studiile liceale la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Ramona ROŞULESCU