Lecţie Altfel despre gunoaie pentru elevii de clasa a III-a

0
75

Un teren în care se lucrează cu deșeuri nu pare a fi locul propice pentru niște elevi de generală. Cu toate acestea este modul cel mai eficient prin care copiii intră în contact cu procedura de gestionare a gunoaielor.

Școala Altfel la IG Duca

Lecție Altfel despre deșeuri pentru mai mulți copii. Vizita la o stație de sortare le-a trezit interesul, dar le-a și îmbogățit cunoștințele. Reprezentanții operatorului care gestionează deșeurile în Valea Jiului, Supercom, le-au fost ghizi în turul de la sosirea autocompactoarelor și până la balotarea deșeurilor.

”Vom merge prima dată la stația de transfer a deșeurilor. Unde veti vedea ce se întâmplă. Mașinile colectează gunoiul din toată zona pe care v-am spus-o și se transferă gunoiul din mașinile compactoare care colectează gunoiul în alte mașini”, le-a spus reprezentantul Supercom celor mici.

Cântarul este prima oprire pentru mașinile care vin din orașe încărcate cu gunoaie. Iar echipamentul le-a fost și el prezentat elevilor. Așa au aflat că după ce sunt descărcate mașinile, gunoaiele, doar cele uscate ajung la stația de transfer, trebuie reduse ca dimensiune.

”Gunoaiele ajung în aceste containere albastre unde este o presă care le strânge tare„, a completat învățătoarea care i-a însoțit pe cei mici.

Pet-urile sunt sortate pe culori și refolosite. Sunt printre cele mai nocive deșeuri care poluează mediul.

”Aceste peturi dacă le depozităm în groapa de gunoi ele nu se degradează  timp de 250 de ani”, le-a spus reprezentantul firmei de colectare elevilor.

Cei mici nu și-au putut stăpâni uimirea la auzul acestei informații. De la cadrele didactice, copiii au aflat că e importantă colectarea selectivă.

”Este o mare preocupare și o mare campanie ca toată lumea să fie educată să arunce selectiv gunoiul. În alte țări, gunoiul este folosit pentru producerea energiei ”, le-a mai spus învățătoarea elevilor de clasa a III-a.

Copiii sunt cei mai receptivi la colectare selectivă și la protecția mediului. Sunt totodată cei care îi pot determina pe adulți să-și schimbe atitudinea, pentru a avea localități mai curate.