Iobagii, comemorați la Deva. 234 de ani de la asediul cetății

0
173
foto: orasuldeva.ro

Administrația locală din Deva marchează, miercuri, 234 de ani de la Asediul Cetății Deva de către iobagii conduși de Horea, Cloșca și Crișan. Tot atunci, în 1874, a apărut și ”Ultimatumul lui Horea”.

Iobagi în Piața Cetății

Evenimentul de miercuri, 7 noiembrie 2018, începe la ora 12:00, la Poalele Cetății Deva – Piața Cetății. Organizatorii doresc să comemoreze amintirea iobagilor care și-au pierdut viața în luptele de la Deva, de la începutul lunii noiembrie 1784.

”Cetatea Devei a jucat un rol militar în 1784, când aici s-au refugiat nobilii transilvăneni puși pe fugă de iobagii răsculați conduși de Horea, Cloșca și Crișan. La poalele cetății au fost executați iobagii luați prizonieri în timpul asediului. Răsculații nu s-au lăsat intimidați de represalii și au emis ,,Ultimatumul lui Horea”, un document prin care cereau lichidarea proprietății de tip feudal și a privilegiilor nobiliare”, informează reprezentanții administrației locale din Deva.

Miercuri, o copie integrală a ,,Ultimatumului lui Horea” adresat nobilimii și oficialităților refugiate în Cetatea Devei va fi expusă în Piața Cetății. Alături de acesta va fi și traducerea în limba română.

Programul de miercuri cuprinde slujbă religioasă, depuneri de coroane, alocuțiuni ale autorităților locale și centrale. În desfășurător mai este cuprinsă o lecție de istorie susținută de specialiști în domeniu dar și un recital de cântece religioase.

Membrii Gărzii Cetății Deva se vor costuma în iobagii acelor vremuri, în semn de prețuire, respect și solidaritate cu răsculații din cetele lui Horea.

Ceremonia de comemorare va avea loc sub egida Centenarului Marii Uniri. Devenii sunt așteptați să se alăture celor care evocă faptele de vitejie ale eroilor de la 1784, care și-au dat viața pentru crezul lor.