În lipsa unui proiect de punere în valoare, Băile romane de la Geoagiu sunt ignorate de turiști

0
17

Hunedoara este un județ care ar putea deveni unul în care turismul să constituie ramura principală. Ar putea doar, pentru că frumusețile naturale pe care le deține și frânturile de istorie care s-au păstrat de-a lungul veacurilor sunt aproape ignorate. O dovedesc băile romane de la Geoagiu, care deși ar putea deveni un pol de atracție, sunt pur și simplu uitate de autorități și turiști deopotrivă.

Complexul termal de la Geoagiu, construit de romani, ar putea fi valorificat. Din păcate este ignorat complet. Aflat la câțiva pași de centrul stațiunii Geoagiu, nu are nici măcar panouri informative, așa că de un ghid care să îndrume turiștii și să le explice istoria nici nu poate fi vorba.

Cei care din pură întâmplare dau peste bucata de istorie ce se așterne la picioarele lor, spun că sunt nevoiți să apeleze la cunoștințele învățate la orele de istorie de la școală.

Turiștii sunt și cei care le propun autorităților idei de promovare a complexului termal construit de romani.

Să fie doi-trei oameni îmbrăcați în haine romane, să te ia de la intrare, să te primească, să-ți arate, să-ți explice, că uite, aici o făcut baie cutărescu, acolo o făcut baie cutărescu, acolo făcea. Eu cred că turiștii ar fi interesați de așa ceva”, spune un turist ce a vizitat, pe cont propriu complexul termal.

Vizitatorii cred de asemenea că modelul turistic de succes din străinatate ar putea fi oricând aplicat și la noi, fiind de părere că turiștii ar fi dispuși să plătească taxe de intrare. Dar pentru asta ar trebui să existe și un ghid care să ofere explicații.

Scuza cea mai bună pentru ignorarea monumentului este lipsa banilor. Reprezentanții Primăriei Geoagiu afirmă că nu pot fi executate lucrări de amenajare a băilor romane fără avizul Ministerului Culturii și că primăria nu ar avea bani pentru un astfel de proiect.

”Noi nu putem lua taxă dacă nu este nimic făcut acolo. Noi avem un proiect trimis de acum câțiva ani la domnii de sus și încă nu ne-o venit niciun răspuns”, spune Aurel Danciu, viceprimarul comunei Geoagiu.

Autoritățile din Geoagiu susțin însă că vor depune în această toamnă un proiect de amenajare a Dâmbului Roman și a Băilor Romane cu fonduri europene. Construit în antichitate, complexul termal era și de subteran, dar și de suprafață. După retragerea romanilor, băile de la Geoagiu au fost complet abandonate.

Potrivit informațiilor de pe site-urile turistice, în perioada romană complexul a funcționat în două faze: una exclusiv de suprafață și a doua în subteran și suprafață. În centrul mamelonului se afla o cavitate naturală, rezultat al activității apelor termale din subteran. Romanii au amenajat la o rețea de canale de dirijare a apei de la sursă spre bazinele săpate în pământ și captusite cu scândură, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate.

Mihaela MIHAI