În ciuda avariilor, încasări de aproape 500 mii lei la telecabina de pe Cetatea Devei

0
90

Telecabina de la Cetatea Devei a adus la bugetul local, în luna august 2018, încasări de aproape 500 mii lei.

Cele mai mari de la punerea în funcție

Conducerea Serviciului Public Administrare Cetate Deva susține că telecabina a adus luna trecută încasări de 493.020 lei. Sunt cele mai mari sume obținute de la punerea în funcțiune a Telecabinei.

Instalația de transport a fost folosită, luna trecută, de 30.769 turiști au optat să viziteze fortăreața medievală folosind monolinerul.

”Peste 60% din numărul total de vizitatori din luna august a acestui an au fost adulţi, aproape 27% copii și studenți, în jur de 10% pensionari, 1% persoane cu dizabilităţi. Au fost și turişti care au beneficiat de gratuități la călătoria cu telecabina (un procent de 1%). Statistica este doar pentru cei care au urcat în Cetatea Devei cu ascensorul înclinat”, informează reprezentanții Serviciului Public Administrare Cetate Deva.

Potrivit acestora, evenimentele organizate în incinta Cetății sau în Piața Cetății au contribuit semnificativ la creșterea numărului de turiști. Ca atare și implicit la banii intrați în bugetul local.

Directorul Serviciul Public Administrare Cetate Deva, Cristian Răcășan, a declarat că în  va organiza și alte evenimente pentru a promova monumentul istoric și pentru a atrage cât mai mulți vizitatori.

În curând, în Cetate vor fi montate mai multe telescoape performante cu ajutorul cărora turiștii dar și localnicii vor putea observa planetele Jupiter și Saturn cu sateliții lor, dar și satelitul natural al Pământului – Luna. Airsoft pe timp de noapte, concerte dar și alte surprize se mai află pe lista acțiunilor pe care și le propun cei care administrează Cetatea Devei.

Parametrii normali de funcționare

Conducerea Serviciului Public Administrare Cetate Deva îi asigură pe turiști că Telecabina funcționează la parametrii normali. Aceasta are verificările tehnice la zi, iar de puțin timp a fost montat și un generator de curent de rezervă pentru a elimina situațiile neplăcute în cazul unor pene de curent în rețeaua principală.

Luna trecută, mai multe grupuri de turiști au rămas blocate în telecabină, fiind necesară intervenția pompierilor alpiniști.

Cetatea Devei poate fi vizitată zilnic între orele 9:00 – 21:00. Turiștii pot folosi Telecabina sau pot opta să meargă la pas pe cele trei trasee turistice semnalizate, cu acces pe la Poarta 1.

Din luna iunie 2018, vizitatorii au la dispoziție și două sisteme de ghidare: audio și vizual, care conțin informații despre 13 obiective aflate în Cetate. Este vorba despre Telecabină, Poarta I, Poarta II, Drumul de strajă, Scările exterioare care leagă Incinta 1 de Incinta 2, Platforma Artilerie Vest, Platforma Artilerie Est, Bastionul Sud-Estic, Bastionul Bethlen, Camera de Artilerie, Poarta Cezarului, Podul mobil și Zona Cuptoarelor.

Primul sistem este un MP3 cu căști care poate fi obținut gratuit, doar în baza actului de identitate și a unui proces verbal de predare-primire de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Deva, aflat la poalele cetății, iar al doilea sistem de ghidare este pentru smartphone, atât cu sistem de operare android, cât și iOS.

Sistemele de informare au fost implementate de Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva, pentru ca turiștii să poată afla cât mai ușor povestea fortificației medievale care datează din secolul al XIII-lea. În zona Telecabinei există și acces gratuit la Internet.