Hunedorenii, sfătuiți să se protejeze de țânțari

0
121
foto: Realitatea

Hunedorenii sunt sfătuiți să se protejeze de înțepăturile țânțarilor, mai ales că aceștia pot purta virusul West Nile. Recomandarea reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Hunedoara vine înaintea minivacanței de care vor beneficia românii săptămâna viitoare.

Fără tratament. Prevenirea, cea mai bună soluție

Pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite cauzate de virusul West Nile se recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. Totodată, trebuie evitate zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată: parcuri, păduri, ape stătătoare.

O altă măsură de prevenție o reprezintă utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari. Asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer sunt alte metode de a îndepărta țânțarii.

Medicii recomandă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, atunci când apar febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice

Febra West Nile este o boala produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere este prin înțepătura de țânțar.

Perioada de incubație a infecției cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înțepătura unui țânțar infectat.

Medicii spun că cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare. Acestea sunt caracterizate în general prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături.

Unii dintre oameni pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gaâul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare. În mai putin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita în general asociate cu febra.

Vârsta înaintată este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boală neurologică după infecție, riscul crește semnificativ în rândul persoanelor peste 50 de ani.

Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină.