Hunedorenii au probleme cu inima

0
113
foto: Star International Med

Aproape 100 de mii de hunedoreni au hipertensiune arterială sau boli cardio-vasculare. România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat. Rezultatele unor teste confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţiei.

Hipertensiunea arterială nu i-a ocolit nici pe hunedoreni. Aceștia sunt diagnosticați cu zecile de mii.

Aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială. Este expus astfel unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

Numărul hunedorenilor ce suferă din cauza hipertensiunii arteriale variază de la un an la altul.

La finele anului trecut erau, în județ, 62.735 cazuri de HTA. Cu circa 300 de cazuri mai mult ca în 2016, însă mai puțin cu câteva zeci față de 2015.

Nici în ceea ce privește bolile cardio vasculare hunedorenii nu stau bine. Sunt 32.621 de cazuri înregistrate la nivelul județului în 2017. Ceva mai puține față de 2016, când erau 33.396.

Campanie de informare

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cabinetele medicale de familiei, cabinetele medicale scolare, Crucea Roşie Deva şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva organizează o campanie de informare. Aceasta va avea loc în perioada 17-24 mai 2018. Vor fi efectuate activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la hipertensiunea arterială.

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală. Așa susține conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Medicii spun că în prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%.

Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei cu presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008. Totul ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire estimându-se astfel o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.