Hunedoara, județul în care gunoaiele ajung la comun. Nici măcar deșeurile elelctrice nu ajung unde trebuie

0
152
foto: Adevarul financiar

Reciclarea este o problemă pe care România nu o poate gestiona. Se vede acest lucru și în Valea Jiului. Gunoiul este aruncat la grămadă, colectarea selectivă fiind o procedură despre care doar se vorbește. Aceeași este situația în cazul deșeurilor electrice care, de cele mai multe ori ajung lângă tomberoane.

Campaniile, salvarea DEEE-urilor

La nivelul municipiului Petroșani, anul trecut, s-au strâns aproape 7 tone de DEEE-uri. Adică echipamente electro-casnice și electronice. Mare parte din această cantitate a fost strânsă în urma campaniilor de reciclare.

„În urma campaniei desfășurate de Sistem de Colectare SLC Hunedoara în parteneriat cu Primăria Petroșani au fost colectate 6251 kilograme DEEE-uri”, spun reprezentanții Primăriei Petroșani.

Și asta pentru că aceste campanii au fost însoțite de tombole cu premii.

În total, anul trecut, la Petroșani au fost strânse 6801 kg DEEE-uri. Administrația locală are un punct de colectare a acestor deșeuri. Doar câteva sute de kilograme au fost însă strânse în acest punct.

Responsabilii cu colectarea acestor deșeuri recunosc că adresabilitatea petroșănenilor către acest punct este slabă. Ca urmare, pe întreg anul 2018, punctul de colectare a strâns doar 550 kilograme DEEE-uri.

Așa că nu este de mirare că la platformele de gunoi din orașe se găsesc televizoare, cuptoare cu microunde, becuri, componente de calculatoare.

Impactul acestor deșeuri asupra mediului este mare. Ele au în compoziție substanțe periculoase precum mercurul, plumbul, cromul, bromul. Nu lipsesc substanțe halogene care sunt responsabile pentru diminuarea stratului de ozon.