Fără medici specialiști la ambulatoriul din Uricani

0
102

Închis în 2003, spitalul din localitatea hunedoreană Uricani a trecut printr-o serie de modificări. Cu bani de la bugetul local, cel județean sau fonduri europene au fost amenajate spații în care locuitorii să poată beneficia de asistență medicală.

Contract expirat

Situat în cea mai vestică zonă a Văii Jiului, orașul Uricani nu are la acest moment medici specialiști care să ofere consultații locuitorilor în ambulatoriul de specialitate. Acesta a fost amenajat cu fonduri europene și a intrat în administrarea Spitalului Municipal Lupeni. Contractul însă a expirat, spitalul spune că nu are medici suficienți iar uricănenii trebuie să facă zeci de kilometri pentru a beneficia de o consultație de specialitate.

”La Spitalul Municipal Lupeni este în organigramă și ambulatoriul de la Uricani însă nu a venit niciun medic să se angajeze să ocupe acele posturi. Spitalul a asigurat cu medicii care lucrează în spital. O dată pe săptămână, de la spitalul Lupeni, medicii specialiști pe ORL pediatrie, neurologie, șase specialități, veneau o dată pe săptămână să vină cetățenii din Uricani pentru un consult de specialitate. Conform contractului, cinci ani după finalizarea proiectului, trebuiau să-și desfășoare activitatea”, a declarat primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.

Cei cinci ani au trecut. Administrația de la Uricani s-a judecat chiar cu spitalul din Lupeni însă instanța a dat, în apel, câștig de cauză unității medicale, întrucât expirase contractul dintre cele două părți. Acum, primăria trebuie să caute alte soluții.

”În viitor va trebui să discut cu Casa de Sănătate, probabil și cu alte spitale, să vedem unde există disponibilitatea să reluăm activitatea, contract cu casa de asigurări acolo unde se poate, pe cabinete de specialitate, măcar o dată pe săptămână să vină câte un medic specialist”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Uricănenii, consultați la kilometri de casă

În aceste condiții, locuitorii din Uricani sunt nevoiți să apeleze la alte spitale din județ pentru consult de specialitate. Cel mai aproape este spitalul din Lupeni, situat la circa 10 kilometri. De la Uricani la Petroșani sunt însă undeva la 35 de kilometri și peste 130 de kilometri până la Deva

„La Lupeni sau Petroșani… Era pe timpul ăla bine (când erau medici specialiști și în Uricani-n.r.), dar din păcate e din ce în  ce mai slab. Erau și doctori, acum doctori de familie, atât”, spune un bărbat.

”La medici specialiști mai departe. Petroșani, Deva, chiar și aici la noi că sunt la laborator niște medici de la Hunedoara care fac analizele foarte bune… Ar fi bine dacă ar funcționa și spitalul nu neapărat cabinetele medicale, endocrinologie ceea ce la noi în Uricani nu este. Ar trebui pentru că suntem o mână de oameni aici în Uricani și trebuie și pentru noi să se facă”, susține o femeie.

După închiderea spitalului din Uricani, în 2003, o parte dintre spații au revenit medicilor din familie, într-o parte funcționează un compartiment de primire urgențe atunci când nu au program medicii de familie, iar într-o altă parte a clădirii urmează să fie amenajată o unitate medico-socială. Amenajarea ambulatoriului de specialitate și dotarea cabinetelor de aici a însemnat o investiție de circa un milion si jumătate de euro.