Elevii din Valea Jiului nu sunt împotriva uniformelor

0
9

Parlamentarii USL vor să reintroducă uniformele pentru elevii şi preşcolari. Cei mai mulţi dintre elevii Văii Jiului sunt de acord cu această iniţiativă, însă mai greu va fi pentru părinţi.

 

Subiectul uniformelor şcolare este, în ultimul timp, tot mai discutat de elevi, profesori şi părinţi din cauza unui proiect de lege ce priveşte introducerea obligatorie a acesteia în şcoli. Iniţiatorii sunt parlamentarii puterii care consideră că în acest fel, accesul în şcoli va fi mai bine controlat, iar ţinuta obligatorie nu va mai crea discrepanţe între elevii cu posibilităţi financiare şi cei modeşti. Proiectul prezintă şi avantaje şi dezavantaje. Cei mai încântaţi sunt elevii de gimnaziu care aderă la idee, dar care prefera un anumit tip de uniformă.

Eu sunt de acord, dar să fie pe placul nostru. Eu aş vrea să fie o fustă în carouri, cu negru şi roşu şi o cămaşă băgată în fustă. Am văzut acest model într-un serial pe care l-am urmărit şi mi-a plăcut foarte mult”, spune o elevă de clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale I.G. Duca din Petroşani.

Noi am mai avut uniforme, dar s-a renunţat la ele pentru că ne-au rămas mici, dar erau frumoase, ne stătea bine. La băieţi eu cred că ar merge o cămaşă în carouri şi o pereche de blugi”, este de părere un elev al aceleiaşi şcoli.

Ar fi oportun să avem până la urmă, o egalizare în rândul claselor şi să nu mai fie diferenţe între elevi. Pe de altă parte, disciplina este cea care trebuie să fie în şcoală. La noi la gimnaziu nu sunt ţinute care să deranjeze, dar există, zic eu, o problemă şi pentru părinţi şi pentru copii. Achiziţionarea acestor haine multiple şi de nu ştiu care firme duc până la urmă la diferenţierea copiilor”, a declarat Nicoleta Demeter, director Şcoala Gimnazială I.G. Duca Petroşani.

Liceenii sunt şi ei de acord, în parte, pentru că spun ei, în acest fel ar fi toţi egali şi  s-ar face mai uşor diferenţa între profesor şi elev. Ei susţin că ar purta cu mândrie uniforma şcolii.

Ar fi bine pentru noi. Mulţi elevi vin la şcoală îmbrăcaţi neadecvat pentru şcoală şi ar fi mult mai bine aşa”, spune Raluca, elevă a Colegiului Tehnic “Dimitrie Leonida” din Petroşani.

Există elevi care nu au posibilitatea de a ajunge la standardele celor care îşi cumpără poate adidaşi de 500 de lei, sunt mai săraci. O uniformă ne-ar face pe toţi egali, am avea acelaşi stil toţi”, mai spune un elev de la Colegiul “Dimitrie Leonida” din Petroşani.

În cazul părinţilor, situaţia este altfel. Unii consideră că ar scăpa de povara de la fiecare început de an şcolar, cea a cumpărăturilor de haine pentru şcoală. Uniforma le va face multe economii şi nu îşi vor mai arată nemulţumirea cu privire la vestimentaţia copilului. În schimb, alţii spun că au mai mult de doi copii pentru care ar trebui să cumpere uniformă, ceea ce ar fi prea mult din punct de vedere financiar.

Eu am trecut prin experienţa asta cu uniformele şi sunt de părere că dacă se aplica o uniformă naţională, atunci da, dar dacă, de exemplu, se fac tot felul de contracte cu firme de confecţii, atunci o să fie mai greu pentru părinţi, pentru că de regulă sunt preţurile foarte piperate”, spune bunica unui elev de la o şcoală din Petroşani.

Fiind uniformă, toţi copiii s-ar simţi egali, pentru că ei de mici au nişte criterii după care îşi aleg prietenii. Ei deja simt că unul este mai elegant, altul mai modest. Deci, unul dintre motivele după care îşi aleg prietenii este şi ţinuta”, spune o mămică din Petroşani.

Dacă proiectul trece de cele două camere ale Parlamentului, atunci fiecare grădiniță sau școală, de stat sau privată, va fi obligată să reintroducă uniformele.

 

 

Marinela Maxim