Elevii ce refuză să facă religie pot opta pentru alte cursuri

0
40
Elevii care nu vor să participe la orele de religie pot opta pentru alte cursuri. Aceștia pot să folosească timpul în alte scopuri. Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale, Gabriel Ispas, afirmă că elevii pot opta pentru ore suplimentare de sport, discuții cu psihologul sau să meargă la bibliotecă.
„Cei care nu doresc din varii motive să participe la ora de religie, au alte alternative pe care Ministerul Educației le-a stabilit printr-un proiect de lege”, a declarat Marta Mare, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Legea spune că planurile învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevii care aparţin cultelor recunoscute de stat, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. Dacă un elev major sau un părinte (ori tutore legal instituit) solicită să nu participle la orele de religie situația școlară se încheie fără disciplina Religie.
„Dacă ora de religie este în mijlocul programului școlar prin regulamentul intern conducerea școlii stabilește măsurile de securitate pentru elevii în cauză”, a mai spus Marta Mate.
Elevii care studiază disciplina Religie sunt în număr foarte mare, însă sunt și cazuri în care părinții consider că aceste cursuri nu sunt folositoare sau educative pentru cei mici.
Iulia BĂLUȘĂ