Centrele de transfuzii hunedorene au nevoie de sânge din grupele cu RH Negativ

0
13

 

Centrul de Transfuzie Sanguină din judeţul Hunedoara se confruntă cu o criză de donatori la grupele rare, negative. Medicii spun că, pe lângă donatorii fideli, puţini sunt cei care trec pragul instituţiei pentru a salva o viaţă.

 

Medicii de la Centrul de Transfuzie Sanguină din judeţul Hunedoara spun că în luna decembrie numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ. Aici ar trebui să existe o rezervă de sânge pe perioada sărbătorilor de iarnă însă, la acest moment situaţia nu este conformă. Instituţia  se confruntă cu un deficit la grupele rare, cele cu RH negativ, în special la A2.

„Noi încă aşteptăm donatorii să vină, pentru c, există un oarecare deficit la grupa de sânge A2 şi O1 Negativ. Ei primesc la cerere o zi liberă şi şapte bonuri valorice în valoare de 9,3 lei fiecare. Trebuie să menţionez că în general vin donatorii noştri fideli şi rudele sau prietenii persoanelor internate care au nevoie de transfuzie sanguină”, declară doctorul Victoria Hălmagi.

Sursa citată a precizat că la celelalte grupe nu sunt probleme.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să fie sănătoşi.

 „Trebuie ştiut că sânge nu poate dona oricine. În momentul în care un potenţial donator ne trece pragul, prima dată i se face un set complet de analize. Important este ca bărbaţii să aibă hemoglobina de 13,5 iar femeile de 12,5 şi să nu sufere de nicio boală”, a adăugat medicul Hălmagi.

 

Persoanele care doresc să doneze sânge o pot face până marţi, 24 decembrie, astfel, în cazul care o persoană are nevoie de transfuzie să poată fi salvată.

 

Rodica Muntoi