Autostrada ”scufundată”, protejată de alunecările de teren cu puieți de salcâm

0
138

Dealurile ce străjuiesc autostrada Orăștie – Sibiu vor fi ferite de alunecările de teren prin plantarea de salcâmi. Acesta este soluția găsită de compania de autostrăzi pentru a stabiliza terenul care a luat-o la vale.

Reprezentanții CNAIR speră ca puieții cumpărați să ajungă pentru acoperirea a 7 kilometri de versant. Au fost cumpărați peste 35.000 de salcâmi, iar plantările au început deja pe dealul Bucium.

Peste 35.000 de salcâmi sunt plantaţi în zona cu alunecări de pe autostrada Sibiu-Orăştie. Este soluţia găsită de Compania de Drumuri pentru a stabiliza terenul care a luat-o la vale. Plantările au început pe cea mai dificilă dintre zone, pe dealul Bucium, conform Digi24.

Această lucrare, această plantare de fapt, va costa undeva la 12.600 de lei. Deci nu este, nu putem spune că este o lucrare scumpă, dar este una eficientă. Vom suporta şi aceste sume, ca şi sumele pentru reparaţii, tot din garanţia de bună execuţie, reţinută de la constructorul Salini Impregillo”, declară, citat de Digi24, Alin Serbanescu, purtător de cuânt CNAIR. Versanţii ar fi trebuit stabilizaţi, potrivit contractului iniţial, de constructorul italian, dar statul român a reziliat contractul din cauza calităţii slabe a lucrărilor.

În luna ianuarie a anului trecut, Ministerul Transporturilor a decis rezilierea contractului cu constructorul Salini Impregilo pentru construcția lotului 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu.

Decizia a fost luată după ce expertizele au arătat că materialele de construcție nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini. Mai mult lucrările de execuție au fost necorespunzătoare, proiectul nefiind respectat.

Problemele au ieşit la iveală după ce o porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, a trebuit demolată şi refăcută complet, după ce s-au descoperit probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. Rapoartele tehnice au arătat că cei care au greşit sunt chiar constructorii. Compania Națională de Drumuri a depus o plângere penală împotriva constructorului.

În octombrie, pe alți 70 de metri ai autostrăzii au apărut crăpături, iar traficul a fost deviat, mai multe zile, pe o singură bandă, până au fost remediate deficiențele.