Asigurații fără carduri de sănătate merg la doctor cu buletinul

0
255

Mii de români sunt asigurați dar nu au carduri de sănătate emise. Sunt cazuri de acest gen și la nivelul județului Hunedoara. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara spun că nu cunosc numărul real al hunedorenilor care nu au carduri de sănătate emise. În cazul lor, dacă au nevoie de o vizită la medic, trebuie să se prezinte cu buletinul.

Buletinul în loc de cardul de sănătate

Hunedorenii care din diferite motive nu au fost asigurați la momentul în care s-au tipărit cardurile de sănătate, dar au devenit între timp, așteaptă după bucățile de plastic ce le dovedesc calitatea de asigurat. Trec însă luni de zile de la momentul în care aceștia intră în evidențele CNAS și sunt tot fără carduri de sănătate.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara spun că de tipărirea acestor carduri se ocupă Imprimeria Națională. Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar transmite, zilnic, situația românilor care au devenit asigurați. Cardurile de sănătate întârzie însă să fie emise.

”Durează până se transmit documentele. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu prevede un termen anume în care se emit cardurile de sănătate. Probabil așteaptă (imprimeria națională-nr.) să se strângă un anumit număr de carduri”, spune Nicoleta Pârva, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Potrivit sursei citate, hunedorenii asigurați, dar care nu au card de sănătate emis, se pot prezenta la doctor. Cu buletinul.

„Atâta timp cât persoana e asigurară, merge oriunde în România are nevoie, cu buletinul. Furnizorii de servicii medicale sunt obligați să facă verificarea în sistemul informatic pe baza codului numeric personal”, mai spune purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara.

Hunedorenii care sunt asigurați, dar pe numele lor nu s-a emis un card de sănătate, nu trebuie să facă niciun demers pentru a intra în posesia lui. Cardul le va sosi acasă, prin poștă, după ce va fi tipărit de Imprimeria Națională.