Animalele din Hunedoara, ”plimbate” numai cu certificate sanitar-veterinare

0
101

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis ca mișcarea oricăror specii de animale să se facă numai cu certificare sanitar-veterinară. Este vorba despre mișcarea din și în afara județului. Măsura este aplicată pentru a preveni introducerea pestei porcine africane în efectivele de animale din județ.

Hunedorenii se tem de pesta porcină

Conform hotărârii CJSU, este interzisă mișcarea din și în afara județului a oricăror speciilor de animale fără certificare sanitar-veterinară.

Sunt interzise târgurile de animale neautorizate sanitar-veterinar. Tot interzise sunt și cele care nu îndeplinesc condițiile de funcționare și nu au asigurată asistență veterinară.

Proprietarii de animale trebuie să supravegheze permanent starea de sănătate a animalelor din gospodărie. În cazul îmbolnăvirii acestora sunt obligați să contacteze de urgență medicul veterinar zonal.

O altă obligație a proprietarilor este să respecte regimul de biosecuritate al fermei. Totodată, trebuie să efectueze permanent lucrări dezinfecție, dezinsecție și deratizare;

Aceeași proprietaru trebuie să limiteze circulația animalelor și să respecte interdicția de a scoate porcii din gospodărie sau de a-i lăsa liberi în localitate. Mai mult, trebuie să evite contactul porcilor din gospodărie cu animale sălbatice, care pot fi purtătoare ale virusului.

Și în ceea ce privește hrănirea porcilor există o recomandare: să respecte interdicția hrănirii cu resturi menajere și resturi de origine animală.