Angajatorii primesc peste 2000 de lei lunar dacă încadrează șomeri

0
193
foto: Adevărul

Angajatorii pot primi subvenții dacă încadrează pe piața muncii persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Peste 2000 de lei

Conform Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar 2250 lei. Suma este acordată pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii. Singura obligație este cea a menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau pentru limită de vârstă. Dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective.

Aceeași subvenție poate fi primită și de angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Subvenții și pentru încadrarea absolvenților

Tot 2250 de lei, timp de un an, se alocă pentru încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților. În cazul în care sunt încadrați absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap subvențiile se acordă pe o perioadă de 18 luni.