Afecțiunile dentare, prezente la aproape toți hunedorenii

0
112

Aproape toți hunedorenii prezintă cel puțin o afecțiune din cadrul patologiei orale.

Conform Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara aproximativ 95% din populatia judetului Hunedoara prezinta cel putin o afectiune din cadrul patologiei orale.

Evidențele de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, peste 80 la sută dintre școlarii hunedoreni prezintă carii.

Astfel, în anul 2014 medicii dentiști școlari au înregistrat 10.044 de consultații, cariile dentare fiind prezente în 85-90 la sută din cazuri. Procentul s-a menținut și în aniii următori, deși numărul consutlațiilor efectuate de medicii dentiști a crescut. În 2015 au fost 11.083 consultații stomatologice în rândul școlarilor, incidența cariilor dentare fiind prezentă în 85 la sută din cazuri. În 2016 s-a înregistrat o creștere la 86 la sută a incidenței cariilor, fiind efectuate 11.236 consulturi stomatologice ale medicilor dentiști școlari.

Conform DSP Hunedoara, se înregistrează o creștere a frecvenței afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentare şi pierderii dinţilor cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală.

Un motiv este reprezentat de dimensiunea redusă a rețelei de cabinește școlare.

La nivelul județului Hunedoara există cabinete stomatologice dentare doar în câteva localități. La Deva aici oferă consutlații în cabinetele școlare trei medici. În municipiul Hunedoara sunt patru cabinete cu cinci medici) , iar la Orăștie un cabinet deservit de un medic. În Valea Jiului doar la Lupeni (1 cabinet cu 1 medic) și Petrila (1 cabinet cu 1 medic) există cabinete stomatologice școlare.

Costurile tratamentelor afectiunilor dentare care sunt depistate tardiv este ridicat.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, Federaţia Dentară Internaţională îndeamnă toate părţile interesate să recunoască şi să sublinieze importanţa sănătăţii orale pentru o societate sănătoasă.

”Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările dezvoltate, un procent substanţial (5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru tratamentele curative dentare. Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematică a campaniilor de promovare a sănătăţii orale care să sensibilizeze populaţia asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiţie esenţială pentru menţinera sănătăţii şi a stării de bine. În perioada 20 martie-20 aprilie 2017 se va desfăşura campania Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!”, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Campania oferă informații despre deciziile care pot fi luate pentru protejarea sănătății orale.

Medicii susțin că afecţiunile orale au în comun o gamă largă de factori de risc cum ar fi vârsta, sexul şi factorii ereditari ce nu pot fi modificaţi sau influenţaţi.

”Alţi factori de risc sunt influenţabili prin obiceiuri, comportamente şi stil de viaţă şi printre aceştia se numără: dieta nesanatoasa,consumul de tutun,abuzul de alcool,igiena orala deficitara. Apariţia cariilor se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor. În plus, o dată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi. Prin control regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă”, susțin medicii.

Promovarea sănătăţii orale la nivel individual şi comunitar reprezintă o strategie cost-eficientă de a reduce povara afecţiunilor orale şi de a menţine sănătatea orală şi calitatea vieţii. Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite, ceea ce ar reduce durerea, suferinţa şi cheltuielile pentru îngrijirile de sănătate.

Prevenţia şi controlul afecţiunilor orale trebuie să constituie priorităţi importante pentru societate în opinia medicilor. Strategiile de prevenţie şi control vizează în principal reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.

Scopul si obiectivele campaniei este sensibilizarea populaţiei, de orice vârstă, cu privire la sănătatea orală şi a factorilor de risc, îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii.

Compartimentul Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP Hunedoara va organiza acțiuni care sunt dedicate Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

 

Mihaela MIHAI