Vrei să fii Albă-ca Zăpada, dar fugărești toți piticii din jur. Trimite-i după cratimă!

0
267
hunedorean

Vrei să te remarci în lumea bună. Să fii o floare aleasă. Să fii un etalon în tot și toate, dar ești tare încurcat. Este evident, noul vine întotdeauna peste noi. Iar dacă nu ții pasul cu nou-veniții rămâi permanent în categoria celor ”nou-născuți”. Adică, a învățăceilor de serviciu. Și te vom găsi tot la etapa de vocalize. Înțelegi acum de ce suntem aici? Noi suplinim din mers tot ce societatea actuală evidențiază ca ”alunecare de teren”. Când fuge pământul la vale, e nevoie de un dig. Scaiul de pe limbă pune ”cratima” la timp și nisipurile nu mai sunt la fel de mișcătoare.

Vrei să fii stăpânul cratimei? Alba-ca-zăpada îți va fi model

Degeaba încerci să pari ce nu ești. Degeaba vrei să fii apreciat dacă nu te recomandă ceva anume. Nu uita însă: să fii tu natural într-un anumit domeniu îți creează ”unicitate”

La îndemână ar trebui să ne fie tuturor limba română. Aceasta ar fi minunat să fie prima treaptă de remarcare națională. Iar pentru asta nu vei fi nevoit să faci credite la bancă. E o investiție sigură și gratuită.

Cratima poate fi asociată cu cel mai mare ”recuperator de creanțe”. Ea generează dobânzi mari. Decontezi mult pentru ea, să știi! Deseori o arunci unde nu trebuie sau o uiți cu desăvârșire. Sunt multe definiții și reguli ale cratimei, dar să le observăm treptat.

Pentru că astăzi sigur ești încărcat de un singur gând, nu poți respira de atâta mireasmă florală, suntem convinse că asta nu vei uita. Ține minte că de Florii ai învățat să scrii corect numele unei flori. Floare-de-nu-mă-uita. Are patru cratime, fiind un substantiv compus prin alăturare. Unul propriu, fiindcă este scris în ”certificatul de naștere al acestei flori”.

De altfel, și iar nu e greu de reținut, toate substantivele proprii compuse – numele de personaje din basm – se scriu cu cratimă. Și e vital să memorăm acest detaliu, mai ales că noi trăim în lumea personajelor de basm.

Totul este un basm. Fantasticul atinge cote năucitoare. Cifra 3 este la ea acasă, suntem la al treilea Guvern. Poate de data aceasta va fi cu noroc.

“Făt-Frumos, Dragnea, și-a instalat ca prim-ministru o Alba-ca-Zăpada și piticii ei”.

Cratimă stă și în fericirea unui prim-ministru

Și, pentru că am vorbit de prim-ministru, trebuie să subliniem că și acest substantiv este unul compus, dar este unul comun, dar scris cu cratimă. Nu-l scrieți cu literă mare, că nu așa ”ridicați în slăvi” personajul cu această funcție. Poate-poate, la un moment dat, pe această funcție, va fi un bun român și va râde de voi.

Cratima stă deseori în substantive compuse. Este și cazul lui nou-născut și a lui nou-venit. ”Nou” are aici valoare de adverb, pentru că arată caracteristicile verbului pe care îl însoțește. În primul caz ”născut”, în al doilea caz ”venit”. Ambele verbe la modul participiu. Să nu cumva să vă vină idei să scrieți forma de plural ”noi-născuți” sau ”noi-veniți” că geme cratima. Adverbul nu își schimbă forma. Întotdeauna folosim forma corectă: nou-născuți sau nou-veniți.

Cu alte cuvinte, fii nou, dar respectă regulile vechi.

Haide că parcă astăzi ești ”mai complet”. Arș, e foc! Nu da din lac în puț! Astăzi ești doar mai bun. Până la complet mai avem de alergat.

prof Cristina CIUCU

editor Ramona ROȘULESCU