Un 10 cât valoarea unui tânăr de 18 ani. Nota maturității care pentru Damaris Ilie este doar un pas spre carieră

0
683

Un 10 cât o muncă de 12 ani de studiu. Un program bine structurat, armonizat și orientat spre plăcerea spre studiu. Acel studiu care conturează cariera, care construiește viitorul unui tânăr care vede viața prin ochii lui, prin simțurile lui, prin nevoile lui. Damaris Ilie, eleva de la Colegiul Național Mihai Eminescu, este al doilea 10 la examenul maturității din iulie 2018. 

Un 10 care nu reprezintă o raritate pentru eleva petroșăneană

Nota 10 nu este o raritate pentru Damaris Ilie, eleva de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani, care în urma contestațiilor a obținut media maximă la Bacalaureat. Damaris Ilie a terminat primele 8 clase primare cu media 10. A încheiat patru ani de studii liceale cu media 9,99 ca șefă de promoție.

Bacalaureatul a însemnat pentru elevă doar o etapă în drumul către cariera sa. A fost altfel spus doar un examen care să încheie un ciclu de studiu. Tânăra admite că plăcerea spre studiu, spre educație, i-a fost insuflat de părinți și de dascălii din primii ani de școală. Și de atunci a început să vadă clar valorile din jur.

Motivație pentru performanță?

”Cred că un factor foarte important (pentru educație – n.r) este pur si simplu faptul că mereu privesc spre viitorul pe care încerc să mi-l construiesc. Am observat lumea încă de mică și ceea ce am văzut mi-a întărit convingerea că printr-o muncă asiduă în educare, îți poți asigura un viitor frumos. Pe de altă parte, de multe ori pentru mine învățatul este o plăcere. Sunt materii fascinante, care ma preocupă (de exemplu anatomia). Materia în sine e un stimulent suficient pentru studiu”, a explicat, pentru Gazeta de dimineață, Damaris Ilie.

”Nu cred că tot meritul pentru rezultatele frumoase e al meu. Pe lângă părinții care m-au îndrumat și profesorii care m-au pregătit, Dumnezeu e cel căruia ii datorez, practic, tot ceea ce sunt azi. Și tot ceea ce voi deveni vreodată” – Damaris Ilie.

Și învață de plăcere. Tânăra se pregătește pentru facultatea de medicină. Crede că cea care îi va satisface în totalitate nevoia de specializare este Universitatea ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

”Am vrut să fiu medic încă de când eram mică (deja a devenit un clișeu fraza asta, bănuiesc). Cineva m-a întrebat odată: “De ce vrei să fii medic? Ti-ar plăcea să vezi în fiecare zi oameni bolnavi?” I-am spus: “Nu, nu îmi place să văd oameni bolnavi. De asta vreau, să îi fac sănătoși.” Am ales medicina pentru impactul pe care sper să îl am asupra celor care au nevoie de medici”, a spus tânara.

Deocamdată este orientată spre neurochirurgie, dar admite că pe parcursul studiilor s-ar putea să apară și alte provocări.

Performanța înțeleasă doar de tineri care doresc viitorul lor

În ochii unui tânăr de 18 ani, viitorul prinde contur în funcție de priortiăți și de linia aleasă.

”În general, cei care apreciază performanța sunt cei care fac performanță la rândul lor și știu cu adevărat ce înseamnă studiul. Din fericire, nu sunt puțini elevi în categoria asta. Am avut ocazia să întâlnesc mulți copii talentați și deștepți pe la olimpiadele din liceu și am speranța că mai sunt încă mulți ca ei”, spune Damaris Ilie atunci când vorbește despre imaginea ”performanței” în ochii unei lumi superficiale.

Colegă de clasă cu sora ei cea mai mare

Damaris Ilie este fată de miner. Tatăl ei a ieșit la pensie de la Mina Lonea. Maria și Damaris Ilie sunt primele două fete ale minerului. Au fost colege de clasă la liceu. Maria Ilie, fiica cea mare, a promovat și ea examenul de Bacalaureat cu media 9,71. Amândouă se pregătesc pentru Medicină. Fetele mai au 10 frați. Și tatăl lor este mândru de rezultatele lor, mai ales că nu au beneficat de niciun minut de meditații. ”Este munca lor”, spune tatăl.

”Băieții sunt mai năzdrăvani, dar nenorocul lor este că sunt pe urmele lor”, spune bărbatul.

Damaris și Maria Ilie au absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani la clasa profesorului-diriginte Eugenia Păun, specializarea Științele Naturii.