Termocentralele, pe locul al treilea de la coadă la producerea energiei

0
502

Începutul de an a adus importuri de energie electrică în România. Termocentralele nu mai produc la fel de multă energie ca anul trecut. Vineri se aflau doar pe poziția a cincia în topul producătorilor de energie. Mai mult, joi, România a fost nevoită să importe energie întrucât producătorii autohtoni nu acopereau necesarul.

Energia produsă din cărbune, puțin peste 15 la sută

Vineri după amiază datele de la Transelectrica arătau că doar puțin peste 15 procente din energia electrică erau obținute în termocentrale. Pe primul loc, cu aproape 30 de procente, se situau eolienele- cu 2532 MW. Hidrocarburile ocupau poziția a doua în topul producătorilor de energie, cu 20,94 la sută, adică 1796 MW. Energia hidro se clasa pe a treia poziție, fiind urmată de nuclear, cărbune, foto și biomasă.

Puțin mai târziu raportul de forțe a cunoscut o schimbare în ceea ce privește ocupantele locurilor 3-5. Energia pe bază de cărbune crescuse la 15,64 la sută, adică la 1336 MW, fiind urmată de cea nucleară cu 1334 MW (15,60 la sută) și cea hidro cu 1317 MW 15,43 la sută).

Import de energie joi

Joi dimineață, producția de energie nu depășea 6960 MW, România importând peste 1000 de MW.

Tot joi, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot, de 73,42 euro pe MW, este printre cele mai mari din regiune.

Un raport al Transelectrica arată că joi, producția de energie a fost mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Dar și că România a importat energie, în timp ce anul trecut a exportat.

Dacă pe 4 ianuarie anul trecut erau 2322 MW produși din cărbune, joi, deși cărbunele a fost principala sursă de producere a energiei, se înregistrau doar 1482 MW