Termocentrala Mintia nu mai scapă de Comisia Europeană. Promisiunile politice nu vor mai putea păcăli angajații

0
606
foto: Adevarul

Două luni. Atât are la dispoziție România să dea explicații și să prezinte soluții Comisiei Europene despre modul în care gestionează emisiile de dioxid de sulf, oxid de azot și praf în aer. În categoria instalațiilor neconforme se încadrează și Termocentrala Mintia din județul Hunedoara, parte a Complexului Energetic Hunedoara. 

Scrisoare de la Comisia Europeană înaintea unui aviz nefavorabil

Ultima încercare de intrare în legalitate oferită de UE.

Comisia Europeană dă un termen de grație de două luni României pentru a-și rezolva problema ce contravine uneia dintre directivele europene.

Organismul european a constatat că mai multe instalații, inclusiv patru instalații mari de ardere și o fermă mare de porcine, nu dispun de autorizații care să stabilească condiții de funcționare în conformitate cu legislația europeană. Informațiile au fost desprinse dintr-o serie de reclamații trimise de cetățeni și de ONG-uri.

”În absența unei autorizații, conformitatea cu valorile-limită de emisii nu poate fi verificată, iar riscurile pentru mediu nu pot fi evitate în mod eficace. Comisia a aflat, de asemenea, că două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf”, se arată în comunicarea oficială realizată de Comisia Europeană.

În cazul în care, după expirarea termenului de două luni acordat, România nu prezintă o stared e fapt conformă cu decizia în vigoare,  Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Termocentrala Mintia, în instanță cu Mediul

La sfârșitul lunii iunie 2015, garda de mediu hunedoara a sistat activitatea de la Termocentrala Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) anunța atunci, printr-un comunicat de presă, că s-a dispus încetarea activității de la instalația energetică de la Mintia. Motivul pentru care s-au luat aceste măsuri a fost că nu sunt îndeplinite condiţiile de protecţia mediului impuse prin lege

Fără punct și virgulă…

Comisia Europeană a decis să trimită, la sfârșitul săptămânii trecute,  o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României. Prin acest demers a fost solicitat  autorităților române să își îmbunătățească transpunerea normelor UE privind autorizațiile acordate instalațiilor care funcționează în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE).

Directiva reglementează emisiile, inclusiv dioxidul de sulf, oxizii de azot și praful din aer, în scopul reducerii emisiilor respective și a riscurilor pentru sănătatea umană și mediu pe care acestea le pot cauza.