Te-a scos optimismul afară din casă? Viaţa merge înainte, nu? 20/20 e aproape…

0
203
hunedorean

Te-a lovit vreodată vreun clişeu lingvistic în limita răbdării? Adică acele formule pe care toată lumea le foloseşte, mai ales când e încurcat în iţele unei situaţii. Acele formule care nu mai au nici identitate, nici sens de bază. Fiecare vorbitor le foloseşte în funcţie de nevoia proprie şi de interpretarea individuală.

 Clişeul naşte clişee. Niciodată nu stabileşte rezoluţii

Viața merge înainte… Acesta este clișeul auzit cel mai des în rândul românilor optimiști. Acum a fost stabilit şi un termen imediat. 20/20 este un timp determinat de “gura orbilor”. Un timp tradus de cunoscători în anul 2020. E un “neologism politic de rang înalt”. Exprimarea în clişee este una dintre bolile de plan secund ale discursului public.

Recursul la clişee este o formă de lene mintală. Cu certitudine, 20/20 va fi unul dintre clișeele viitoare în virtutea căreia preferăm să mergem mereu pe căile bătătorite ale vorbirii.

Menţionăm că atunci când ne referim la clişeu acesta nu este altceva decât o banalitate sforăitoare. uneori şi urât mirositoare pentru toţi cei care au papile gustative orientate spre “gustul dulce al limbii române”. Fără să ne dăm seama, clişeul ne urâțește vorbirea. Este în legea limbii deja “noaptea dintre ani”, “poetul necuvintelor” sau poate o imagine “de pe micul ecran”. Toate nu sunt altceva decât un scai pe limba noastră. Asta nu înseamnă că există vreo problemă din punct de vedere gramatical.

Când auzi o formulă oarecare pentru a suta sau a mia oară, e limpede că te afli în prezenţa unui clişeu.

Însă reţineţi, rostirea anului 2020 din două bucăţi, două jumătăţi, 20/20, e doar prostie. Vecină cu nebunia lingvistică.  Aşa că e cam întunecat spre orizont. Speranţa moare, am spune noi, iar ocaziile se răzbună. “Prima impresie contează.”, dar și “Ultima impresie contează.” „Toţi suntem vinovaţi.” „Jocul greşeala aşteaptă.”

Limbajul de lemn face flori de “scai vânat”.

prof. Cristina CIUCU

editor Ramona Roşulescu