Strigă cu virgulă, dar nu respira cu virgulă. O să înghiți niște șopârle ale limbii române

0
251
hunedorean

Strigă! Sigur, strigă tare! Strigă cu virgulă! După fiecare substantiv strigat ia o pauză de punctuație și așază virgula! Acolo este locul ei. Este un semn evident de Vocativ. Mda, vocativ are ceva în comun cu vocaliza. Câteva litere comune și un ton mai ridicat, ascendent. Puteți să-l rețineți și așa ca metodă ”populară”, la îndemână. Doar să-l rețineți. Ați auzit de acest caz al substantivului, respectiv pronumelui, la școală când profesorul de limba română vă explica despre substantivele pe care le ”strigi, le chemi, le invoci”.

Strigă la toți cei care îți pocesc limba!

Știm că e mică și uneori nici nu o vezi bine. Mai știm chiar și că nu înțelegi de ce trebuie să respiri cu ea pe plămân. Unii nici nu mai respiră dacă nu găsesc virgula. Alții sunt ca locomotivele, pun atâtea virgule de se pot sufoca respirând.

Virgula e o dilemă pentru multă lume. La unii o auzim și în vorbire. Spun ei că așa evită cacofonia. E infracțiune lingvistică. Româneeee, te rugăm, nu vorbi cu virgulă! Acest semn grafic e doar semn de punctuație. Se folosește NUMAI în scris.

Președinte, premier, politician, dar și directori sau oameni mari… Uf, e real, toți au un inamic în acest semn mic. Mai mereu îi surprinde virgula. Când apare, când dispare. Face parte dintre necunsocutele vieții lor. E Fata Morgana contemporană.

Pare o “nehotărâtă” la fel ca cei care cândva învățau despre ea pentru admitere la Facultatea de Drept.

Astăzi “aplicăm” o regulă despre care miniștrii nu prea au habar. Așadar, doamnelor, domnilor, lege cu articol unic. Virgula este interzisă între subiect și predicat.

Știm, vor “replica” “mai marii” sec: Nu suntem atât de obsedați de detalii. Avem lucruri mai mari de făcut.

Totuși, noi ”ceilanți” mai mici nu mai acceptăm să “preacurviți regulile limbii române”.

Insistăm să “aplicăm” corect regulile. E dreptul vostru să “replicați”. Că suntem informați deja. Voi nu “aplicați” corect regulile și tot voi “replicați” că nu contează.

Tu, române, aplici ce ai învățat și poți să replici.

Aveți grijă doar să nu îi lăsați în jurul vostru pe cei care ”replichează”. Ei realmente sunt aceia care se autointitulează ceilanți. Și nu trebuie deranjați. Sunt într-o luptă gălăgioasă. Toți aceștia luptă tare pentru un titlu nobil: ”protejații de natură”. Vor obține pensii speciale pentru acest titlu.

Așa că lăsați-i în… ”Virgula lor”!

prof. Cristina CIUCU

editor Ramona Roșulescu