Statul nu mai deschide nicio mină. O pot face investitorii

0
533

Minele închise rămân închise. Statul nu le va mai redeschide. Le dă însă posibilitatea investitorilor să facă acest lucru. Asta prevede noua Lege a Minelor aflată în lucru la Ministerul Economiei.

Facilități pentru cei ce vor să redeschidă mine

Exploatările miniere nu vor fi redeschise de stat. Statul va acorda însă facilități investitorilor interesați de exploatarea resurselor minerale. Un procent din redevența minieră ar urma să ajungă la autoritățile locale și cele județene, urmând a fi eliminată taxa de exploatare.

”Nu se pune problema ca statul să redeschidă vreo exploatare minieră. Nu. A trecut vremea aceea. Nu va mai fi industrie minieră de pe timpuri. În schimb vor fi tehnologii noi, vor fi investitori noi, va fi o predictibilitate care va ajuta investitorul să poată veni la noi şi, automat, interesul autorităţilor locale să-şi caute investitori”, a declarat, potrivit Agerpres, directorul adjunct al Direcţiei Resurse Minerale, Adrian Popescu.

Potrivit sursei citate, 10% din redevenţă ar urma să meargă la autoritatea locală şi 5% către autoritatea judeţeană

Propunerea de strategie minieră se află în prezent în etapa de evaluare de mediu sub coordonarea Ministerului Mediului, cu sprijinul specialiştilor autorizaţi contractaţi. Unele dintre măsurile propuse în planul de implementare sunt în curs de finalizare. Aici este inclusă și revizuirea Legii Minelor.

Minele din Valea Jiului nu mai pot fi deschise

În ceea ce privește minele de huilă din Valea Jiului, odată închise acestea nu mai pot fi redeschise. Așa susțin specialiștii în minerit. Potrivit acestora, modalitatea de închidere a minelor face aproape imposibilă redeschiderea acestora. Costurile ar fi mult prea mari.