Situația CEH, pierderi de peste 4 miliarde de lei și datorii la fel de mari

0
477

Situația economico-financiară a Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de dificilă. O recunosc oficialii din Ministerul Energiei. Aceiași oficiali care spun că se caută soluții pentru salvarea activelor viabile din CEH. Asta în condițiile în care toate bunurile companiei sunt sub gajul ANAF.

Pierderi peste pierderi, capitaluri negative și datorii imense

Conform secretarului de stat în Ministerul Energiei, Iulian Tudorache, pierderea curentă a CEH este de un miliard de lei, iar pierderea raportată de peste 3,6 miliarde de lei. La complex, capitalurile proprii sunt negative, minus circa 3 miliarde de lei. Către bugetul consolidat a, statului, compania are de dat peste 1,8  miliarde de lei.

Alte peste 2,3 miliarde de lei o reprezintă amenzile pentru certificatele de carbon. Pentru lipsa certificatelor verzi, CEH  a mai strâns amenzi în sumă de 27.346.287 lei.

Peste toate acestea, compania hunedoreană trebuie să returneze peste 60 milioane de euro. Ajutoare ilegale acordate de stat.

Darea în plată, procedura care a mutat datoriile dar nu a salvat sistemul

Pentru salvarea activelor viabile din CEH – toate activele sunt sub gajul finanțelor – statul vrea să dea o ordonanță de dare în plată. O procedură pe care a mai folosit-o în 2012-2013 dar care nu a condus la salvarea companiei energetice. Atunci, statul a scos din Compania Națională a Huilei minele și le-a atașat de CEH. Companie care după primul an de funcționare a început să acumuleze pierderi.

Același stat însă nu s-a asigurat că ștergerea datoriilor va fi compensată prin măsuri manageriale. A impus la CEH directori pe criterii politice și nu a cerut nici măcar un gram de performanță.