Remus Borza: La televizor se luptă din răsputeri cu statul paralel. Când ajung la Parlament, tergiversează să repună anumite instituții în pătrățica lor constituțională 

0
146
foto: Supervizor.ro

Ordonanța de Urgență 6/2016, privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, adoptată de Guvernul Cioloș pe 11 martie 2016, a revenit în atenția publică. Numai după ce Liviu Dragnea a vorbit despre respingerea de urgență a acesteia. Adică la peste doi ani de la adoptare. E o dovadă a mimării luptei cu statul paralel.

Borza: Justiția devenise un câmp tactic al serviciilor

Deputatul independent Remus Borza afirmă că nu este un secret că Dacian Cioloș a dat foarte multe ordonanțe în ceea ce privește sistemul judiciar. De azi pe mâine, din condei, a modificat în jur de 150 de articole din Codul penal și Codul de procedură penală, fără a exista o dezbatere parlamentară.

”Toate aceste modificări au restrâns drepturile și libertățile cetățenești. Cu o preocupare evidentă a tehnocraților pe câmpul tactic, pentru că justiția devenise un câmp tactic al serviciilor, a mai dat o ordonanță pe data de 11 martie 2016, prin care se introducea posibilitatea ca SRI să poată fi desemnat organ de cercetare penală specială în cazul infracțiunilor contra securității naționale și a infracțiunilor de terorism”, explică Borza.

Actul normativ venea ca urmare a deciziei Curții Constituționale potrivit căreia SRI nu este organ de cercetare penală și nu poate face interceptări. După ce art.142 alin.1 din Codul de procedură penală a fost declarat neconstituțional, ”Guvernul Cioloș a simțit nevoia să umple acest gol cu Ordonanța 6/2016”. Actul care îi oferea SRI-ului posibilitatea de a instrumenta dosare penale în continuare.

„Am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranță națională”, declara ministrul Justiției, Raluca Prună, în ziua adoptării de către Guvern a Ordonanței.

Aproape 2500 de mandate de interceptare într-un an

Borza spune că era nevoie de ordonanță pentru cele 2469 de mandate de interceptare pe siguranță națională, date la solicitarea SRI și a Parchetului de ÎCCJ în 2016.

”De două ori mai multe mandate decât în Statele Unite, o țară cu 330 milioane de locuitori, și care se confruntă, în fiecare zi, cu multiple amenințări teroriste și de securitate. În România, în ultimii zece ani, s-au emis peste 20.000 de astfel de mandate, fără ca măcar un singur terorist să fie deferit justiției! Scopul acestor mandate a fost deturnat și folosit pentru a instrumenta politic, partizan și neconstituțional dosare penale elitelor românești sau adversarilor”, susține Remus Borza.

OUG 6/2016, adoptată tacit și pusă la păstrare

Conform lui Borza, Liviu Dragnea a anunţat, pe 10 septembrie că, săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va lua în dezbatere OUG 6/2016. La doi ani și șase luni de la momentul în care acest act normativ ”odios” și-a produs efectele, după ce mii de români au fost cercetați abuziv și condamnați! ”În 2016, liderii PSD nu păreau deranjați de prevederile ordonanței. Pe 15 martie 2016, Liviu Dragnea spunea despre OUG 6/2016 că este criticabilă, dar că a înţeles că a fost o situaţie de urgenţă.

„SRI, ca şi Parchetul, trebuie să aibă în continuare condiţii pentru a-şi îndeplini misiunea”, spunea Dragnea. Care misiune? De a instrumenta politic și partizan dosare penale unor adversari. Instituțiile statului trebuie întărite”, mai spunea Dragnea.

Remus Borza spune că românii au o vorbă: ”ai grijă ce îți dorești, pentru că s-ar putea să ți se îndeplinească”.

”Într-adevăr, instituțiile de forță ale statului au fost întărite în detrimentul instituțiilor alese și reprezentative ale poporului român. Consecința: acest jihad judiciar împotriva românilor”, spune Borza.

Călin Popescu Tăriceanu, marele apărător al drepturilor omului, susținea, la 11 zile după ce Guvernul Cioloș a dat respectiva ordonanță fără să mai aștepte avizul CSM, că OUG 6/2016 este neconstituțională și că trebuie respinsă în Parlament. Deși avea dreptate, nu a făcut nimic pentru a anula efectele acestei monstruozități. A refuzat să pună în dezbaterea Senatului textul ordonanței, lăsând-o să fie adoptată tacit. Lucru care s-a și întâmplat pe 9 mai. De la Senat ordonanța a ajuns la Camera Deputaților, unde Liviu Dragnea a pus-o la păstrare. Pe 22 martie 2016, Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, spunea că ar fi o „mare eroare strategică suspendarea ordonanței””, completează Borza.

Acum – spune Borza – când le-a ajuns cuțitul la os, când ei au devenit victime ale acestui sistem opresiv, devin mari apărători ai drepturilor omului. Toți își merită soarta prin lipsa de bărbăție, de asumare și de curaj.

Remus Borza afirmă că la televizor se luptă din răsputeri cu statul paralel, dar, când ajung la Parlament, omit sau tergiversează să repună anumite instituții în pătrățica lor constituțională și funcțională.

”De duplicitari, trădători, gargaragii și acoperiți e plină clasa politică de pe malul Dâmboviței”, susține Borza.

Iar parlamentarul este de părere că ”ar trebui să începem curățenia de toamnă”.