PSD se laudă cu noua lege a pensiilor care va intra în vigoare peste trei ani

0
278
foto: Observatorul Prahovean

Social-democrații sunt mândri tare că au întocmit o nouă lege a pensiilor. Actul prevede noi recalculări, cu eliminări de inechități sau cu creșterea punctului de pensie. Toate măsurile, pe care social-democrații au sarcină de partid să le promoveze, se vor aplica însă numai din 2021. Actul cu care se laudă ei e doar în dezbatere publică. Mai trebuie aprobat de Guvern și mai apoi de Parlament.

Nicio pensie în plată nu va scădea

Asta promite PSD. Numai că PSD a mai promis o astfel de măsură și în cazul pensiilor minerilor. Care însă s-au trezit că după recalculare cu o pensie mai mică.

”Acesta (proiectul legii pensiilor-n.r.) își propune eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane ce au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează. Foarte important este faptul că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată”, susține Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, într-un comunicat de presă.

Prin noua lege propusă de Ministerul Muncii nu va fi modificată vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

”Mai mult, formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechităţile, dar duce şi la creşterea tuturor pensiilor. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare şi anume: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021”, susține Laurențiu Nistor.

Schimbări în legislația pensionarilor

În noua lege a fost introdusă opţiunea indemnizației minime. Adică cei care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială.

Persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se vor putea pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.

O altă schimbare se referă la pensia de urmaș. Soţul supravieţuitor care nu optează pentru pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat. Asta dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani.

Masteratul și doctoratului devin, din 2021, perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomaj.

Mamele cu trei copii se pot pensiona mai repede. Sunt voci însă, din rândul opoziției, care spun că femeile vor avea pensii mai mici în acest caz.

”În următorii trei ani se vor recalcula toate pensiile din țară. Legea pensiilor are foarte multe beneficii, scopul principal fiind un trai decent pentru cea mai vulnerabilă categorie – pensionarii. PSD își respectă programul de guvernare și aplică măsuri în sprijinul românilor”, mai spune președintele PSD Hunedoara.

Numai că, potrivit avocat.net, noua lege urmează să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021. Atunci, actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată.